Βραβεύτηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο της Σύγχρονης Τέχνης
Έργα Ελλήνων

Βραβεύτηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο της Σύγχρονης Τέχνης

Ο Βασίλης Μπαλάσκας είναι εικαστικός.

Μιλώντας στο ellines.com δήλωσε χαρακτηριστικά «ο,τιδήποτε κι αν κάνω, νομίζω ότι τελικά περνάει μέσα από το πρίσμα του εικαστικού που προσπαθεί να βάλει το κοινό στη διαδικασία του να δει κάτι που πιθανότατα ήδη γνωρίζει με μια διαφορετική, καινούργια ματιά».

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983, όπου και σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες.

Το 2005, εγκαταστάθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει σπουδάσει Καλές Τέχνες στη Σχολή Πειραματικού Κινηματογράφου του Maidstone και στο Royal College of Art, στο Λονδίνο, όπου και εκπονεί αυτή την περίοδο τη διδακτορική του διατριβή.

Το έργο του έχει παρουσιαστεί διεθνώς, στα πλαίσια περισσότερων από 60 ατομικών και ομαδικών εκθέσεων, όπως για παράδειγμα στο British Film Institute (Λονδίνο), το Musée des Abattoirs (Τουλούζη), το A Foundation (Λίβερπουλ), τη Sketch Gallery (Λονδίνο), την Εθνική Πινακοθήκη της Ινδονησίας (Τζακάρτα), τη BolteLang Gallery (Ζυρίχη), το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη), το Εβραϊκό Μουσείο του Λονδίνου, την 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, το Μάριμπορ – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2012 και την Πολιτιστική Ολυμπιάδα – Λονδίνο 2012. Έχει βραβευτεί ως συγγραφέας από το Βρετανικό Συμβούλιο και ως σεναριογράφος από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Houston.

Επίσης, ο Βασίλης Μπαλάσκας είναι guest editor του σημαντικότερου ακαδημαϊκού περιοδικού παγκοσμίως στον τομέα των ηλεκτρονικών τεχνών, του Leonardo Electronic Almanac (The MIT Press). Το 2012 το Global Board of Contemporary Art τον ανακήρυξε υποψήφιο για το βραβείο ALICE (διακρίθηκε με το ‘People’s Voice Award’).

Ο ίδιος λέει για αυτό το βραβείο:«Ήταν σαφώς ένα πολύ τιμητικό και ευχάριστο γεγονός, αλλά, τελικά, θεωρώ ότι σε αυτόν το χώρο μεγαλύτερη σημασία έχει η συνέπεια της δουλειάς κάποιου. Ένα βραβείο από μόνο του πιθανόν και να μη σημαίνει τίποτα. Σημασία έχει, πάνω απ’ όλα, ο καλλιτέχνης να παράγει ένα έργο το οποίο να είναι συνεπές στην ποιότητά του και στο όραμα που κουβαλάει. Να κρατάει ο καλλιτέχνης την πορεία του όσο πιο σταθερή γίνεται, γιατί, ούτως ή άλλως, στο τέλος, μόνον ο χρόνος θα κρίνει τι αξίζει και τι δεν αξίζει».

Το 2013 παρουσίασε μια σειρά απο τα έργα του. Στην Αθήνα το έργο “Critical Mass”, στη Κωνσταντινούπολη το “The Market Will Save the World”, στη Γερμανία το “New Positions” και μέσω διαδικτύου το  “The Vision of the Market”.

Το 2014 στην  Κωνσταντινούπολη  παρουσίασε το “No Rest for the Wicked” και “Institutions” και το 2015 το “Blindness” στο Βέλγιο.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ