Η έρευνα του επικεντρώνεται στη γενετική επιδημιολογία
Έργα Ελλήνων

Η έρευνα του επικεντρώνεται στη γενετική επιδημιολογία

Ο Αργύρης Ζιώγας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή στο Ιατρικό Κέντρο UC Irvine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Η έρευνά του επικεντρώνεται σε στατιστικά μοντέλα για την ανάλυση των γενετικά (με βάση την οικογένεια) δεδομένων, στην ανάπτυξη των στατιστικών μεθόδων που ασχολούνται με το σφάλμα εξακρίβωσης και την εξέταση των αλληλεπιδράσεων γονιδίων και περιβάλλοντος, που μπορεί να εμπλέκονται στην αιτιολογία του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, ή του καρκίνου του προστάτη.

“Το ενδιαφέρον μου είναι να προσδιορίσω την αποτελεσματικότητα τέτοιων σχεδίων και να συγκρίνω τη σχετική αποτελεσματικότητα σε διαφορετικά σχέδια μελέτης. Άλλα ερευνητικά ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη μεθόδων διόρθωσης για σφάλματα μέτρησης στις μελέτες ελέγχου των περιπτώσεων και των ομάδων”.

Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε το διδακτορικό του στη Βιοστατιστική από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Το 1996 ήταν Λέκτορας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του UCLA και από το 1996 έως το 2003 διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής στο UC Irvine.

Είναι ένας από τους 10 Έλληνες επιστήμονες, μεταξύ των 418 ερευνητών, που συμμετείχαν σε γονιδιωματική έρευνα η οποία προσδιορίζει 12 γενετικές παραλλαγές που αυξάνουν την πιθανότητα του επιθηλιακού καρκίνου των ωοθηκών. Ο επιθηλιακός καρκίνος των ωοθηκών (EOC) είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου των ωοθηκών. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Genetics. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς ερευνητικής κοινοπραξίας OncoArray Consortium σε μια προσπάθεια να προσδιορίσει το γενετικό υπόβαθρο για τους περισσότερους κοινούς καρκίνους.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ