Ειδικός στον τομέα της ανοσοπαρασιτολογίας
Έργα Ελλήνων

Ειδικός στον τομέα της ανοσοπαρασιτολογίας

Ο Άλεξ Λούκας είναι καθηγητής και διευθυντής του Kέντρου Βιοανακάλυψης και Μοριακής Ανάπτυξης Θεραπειών στο Πανεπιστήμιο James Cook στην Αυστραλία.

Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο τομέα της ανοσοπαρασιτολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία το 1995 με θέμα την ανάπτυξη μιας διαγνωστικής ανοσοανίχνευσης εντερικών λοιμώξεων με κυνικά αγκυλοστόματα. Στη συνέχεια έκανε το μεταδιδακτορικό του στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου χαρακτήρισε τις απεκκριτικές-εκκριτικές (ES) πρωτεΐνες του παράσιτου Toxocaracanis.

To 1999, ο Άλεξ Λούκας κέρδισε την υποτροφία NHMRC Howard Florey στο QIMR του Μπρίσμπεϊν και επέστρεψε στην Αυστραλία. Έπειτα από μερικά χρόνια έγινε βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον και ίδρυσε ένα εργαστήριο μέσα στο πανεπιστήμιο, χρηματοδοτούμενο από το Human Hookworm Vaccine Initiative (HHVI). Εκεί έλεγξε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κάποιων ES πρωτεϊνών που είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει σε μοριακό επίπεδο.

Το 2004, επέστρεψε στο QIMR και ίδρυσε το εργαστήριο Helminth Biology συνεχίζοντας την συνεργασία με το HHVI και διεύθυνε το πρόγραμμα ανακάλυψης αντιγόνου. Επίσης, δημιούργησε προγράμματα για την ανάπτυξη εμβολίων κατά της σχιστοσωμίασης και της παθογένεσης μολύνσεων.

Το 2010, μετέφερε την ομάδα του στο πανεπιστήμιο James Cook όπου και ίδρυσε το κέντρο Centre for Biodiscovery and Molecular Development of Therapeutics (CBMDT) με συνιδρυτή τον Richard Keene. Στο CBMDT, η έρευνά του επικεντρώνεται σε εμβόλια κατά των ελμινθικών λοιμώξεων και στη θεραπεία των φλεγμονόδων νόσων με πρωτεΐνες αγκυλοστόμων.

Ο Έλληνας καθηγητής έχει κερδίσει πολλά βραβεία και διακρίσεις μεταξύ των οποίων την υποτροφία NHMRC Howard Florey το 1999, το βραβείο NHMRC R. Douglas Wright το 2004, το μετάλλιο Bancroft-Mackerras από την Αυστραλιανή Κοινωνία Παρασιτολογίας για τη συνεισφορά του στην παρασιτολογία τα τελευταία πέντε έτη και το βραβείο Ralph Doherty από το QIMR για την αριστεία στην ιατρική έρευνα το 2006 και την υποτροφία NHMRC Senior Research το 2007.

Από το 2009 έως το 2015 ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού International Journal for Parasitology.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Carol Burrin

    Please help us. My daughter is chronically ill with parasites.
    9 months now. Have had all medicines known to all doctors and 3 private hospitals and 4 public hospitals.
    I have read and read again your achievements and you are our hope .She has movement through her entire body.
    She is living in an nightmare ,eyesight dim and itchy scalp and nose, pain in her ears at this stage unbearable.
    Has been in hospital in the last 10 days to little avail. My and my daughter are at our wits end. Phone 0735570040.
    Or 0490749283 mobile.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ