Η πρώτη Ελληνίδα δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά
Έργα Ελλήνων

Η πρώτη Ελληνίδα δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά

Η Ανδρομάχη Καρακατσάνη είναι δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά και συγκεκριμένα η πρώτη Ελληνοκαναδή δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1955 στο Τορόντο του Καναδά. Οι γονείς της ήταν από την Ελλάδα. Η οικογένεια της είχε το ελληνικό εστιατόριο Top of the Mall, στο οποίο βοηθούσε όταν ήταν μικρή. Μάλιστα, σε συνέντευξη της δήλωσε πως αν και γεννήθηκε στον Καναδά, μιλούσε μόνο Ελληνικά και έμαθε Αγγλικά μόλις πήγε σχολείο.

Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο Victoria College του Πανεπιστημίου του Τορόντο όπου και αποφοίτησε το 1977. Στη συνέχεια σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Γιορκ του Καναδά αποφοιτώντας το 1980.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1982, διορίστηκε στο δικηγορικό σύλλογο του Οντάριο. Την περίοδο 1982 – 1983 εργάστηκε ως δικηγορικός γραφέας στο Εφετείο του Οντάριο και στη συνέχεια υπηρέτησε ως δικηγόρος στο ποινικό, το αστικό και το οικογενειακό Δίκαιο.

“Η οικογένεια μας ανέμενε από εμάς να επιλέξουμε ένα επάγγελμα. Αυτό ήταν ένα από τα πλεονεκτήματα του να είσαι σε μια οικογένεια μεταναστών. Δεν είχα άλλη επιλογή. Θα πήγαινα στο πανεπιστήμιο, θα διάλεγα επάγγελμα και θα εργαζόμουν σκληρά. Είμαι πολύ ευγνώμων στους γονείς μου” τονίζει. Εξαιρετικά υπερήφανη για την ελληνική καταγωγή της, λέει ότι την βοήθησε ως δικηγόρος και ως δικαστής. «Η καταγωγή μου με έκανε πιο ευαίσθητη σε διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικές προοπτικές.»

Το 1987, η Καρακατσάνη ορίστηκε στο Liquor Licensing Board του Οντάριο ως αντιπρόεδρος. Την επόμενη χρονιά προήχθη σε πρόεδρος και στη συνέχεια σε CEO. Διατήρησε τη θέση έως και το διορισμό της, το 1995, σε Βοηθό Αναπληρωτή Γενικού Εισαγγελέα και Γραμματέα στο Ontario Native Affairs Secretariat.

Το 1997, ορίστηκε ως Αναπληρώτρια Γενική Εισαγγελέας και το 2000 κέρδισε τις θέσεις της γραμματέα υπουργικού συμβουλίου και υπαλλήλου εκτελεστικού συμβουλίου της κυβέρνησης του Οντάριο. Διατήρησε τις θέσεις αυτές έως και τον Νοέμβριο του 2002.

Τον Δεκέμβριο του 2002, η Καρακατσάνη ορίστηκε στο Ανώτερο Δικαστήριο Δικαιοσύνης του Οντάριο και εντρύφησε στο διοικητικό δίκαιο. Στις 26 Μαρτίου του 2010 διορίστηκε στο Εφετείο του Οντάριο και αφού εργάστηκε εκεί για 19 μήνες, ανέλαβε τη θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά.

Η Ανδρομάχη Καρακατσάνη συμμετείχε ενεργά σε θέματα που σχετίζονταν με την εκπαίδευση και τη μεταρρύθμιση στον τομέα της διοικητικής δικαιοσύνης. Κέρδισε το βραβείο Society of Ontario Adjudicators and Regulators (SOAR) l το 1996 για τις υπηρεσίες της στο διοικητικό σύστημα δικαιοσύνης του Οντάριο. Ασχολήθηκε εθελοντικά με το πρόγραμμα ανέργων YMCA του Τορόντο και κατείχε πολλές ανώτερες θέσεις συμπεριλαμβανομένης της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. Επίσης, υπηρέτησε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Public Policy Forum, καθώς και των Canadian Policy και Research Networks (CPRN).

Το 2015, σε ειδική εκδήλωση που οργανώθηκε προς τιμήν της, τιμήθηκε με το παράσημο του Ανωτέρου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής από τον Πρέσβη της Ελλάδας στον Καναδά.

Είναι παντρεμένη με τον Τομ Καρβάνη και έχουν 2 παιδιά τον Παύλο και την Ρέα.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

 1. Δημητριος Λαδόπουλος

  Αξιότιμη κυρία
  Δεχτείτε τα ταπεινά συγχαρητήρια από έναν παντελώς σε σας άγνωστο έλληνα της ομογένειας που τελείως τυχαίως μέσω διαδικτύου διάβασε το βιογραφικό σας .
  Μου προξένησε μεγάλη χαρά και εντύπωση η περηφάνεια σας για την ελληνική σας καταγωγή και μάλιστα κοινοποίησα την πορεία της καριέρας σας στα 2 παιδιά μου για να σας έχουν ως πρότυπο μίμησης Είναι έλληνες της Σουηδίας – Σουηδοί υπήκοοι -εξ Ελλήνων γονέων που εγκαταστάθηκαν στην Στοκχόλμη Σουηδίας επί εποχής της πρόσφατης (!) δικτατορίας στην Ελλάδα τα χρόνια 1967-74
  Επειδή το επώνυμο σας με συνδέει με μνήμες της νεανικής μου ηλικίας στην περιοχή της Αθήνας Κυψέλη και δή στην οδό Κεφαλληνίας όπου υπήρχε εστιατόριο με το ίδιο όνομα ,συγκεκριμμένως η ταβέρνα του Καρακατσάνη … στο οποίο με τάϊζε ο πατέρας μου διηγούμενος τις ιστορίες του γένους μας πήρα το ελεύθερο (!)να σας συγχαρώ και να σας ευχηθώ ότι ποθείτε για τα ερχόμενα χρόνια της ζωής της δικής σας και των αγαπημένων οικογενειακών σας και φιλικών προσώπων Το πρότυπο τηυς επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας ελπίζω ότι θα εμπνεύσει τα παιδιά κι εγγόνια μου καθως και τους γνωστούς και φίλους τους και θα τους κάνει και αυτούς δικαίως περήφανους για την ΕΛΛΑΔΑ μας .
  Σας εύχομαι ευτυχία υγεία και πάντα πρωτιές στις διακρίσεις Έχετε σαν τιμή σας πάντα την καταγωγή σας και την πρόοδο σας Είμαστε σίγουρα πολλοί οι ανώνυμοι Έλληνες που χαιρόμαστε όταν βλέπουμε έλληνες κι ελληνίδες να φτάνουν σε ανώτατα αξιώματα όπως το κατορθώσατε Εσείς.
  Ειμαι κι εγώ (η ταπεινότητα μου περήφανος για σας ως διαπρεπής ελληνίδα της ομογένειας που είστε δικιιωματικώς )
  Είμαι βέβαιος πως τα ελληνικά σας και τις γνώσεις σας για την Ελλάδα (μας) θα την έχετε μεταφυτεύσει και στα παιδιά σας

  Συγχαρητήρια φιλικώς
  Dimitrios Ladopoulos


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ