Δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες εκδοτικές εταιρείες στις ΗΠΑ
Έργα Ελλήνων

Δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες εκδοτικές εταιρείες στις ΗΠΑ

Ο Νικόλαος Κάραμποτς (Καραμπότσιος) είναι ο ιδιοκτήτης της “Kappa Media Group, Inc.”, μίας από τις μεγαλύτερες εκδοτικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και πολλών ακόμα εταιρειών.

Γεννήθηκε το 1934. Ο πατέρας του είναι από το Μαλανδρένι Αργολίδας και η μητέρα του από την Αναβρυτή Σπάρτης. Οι γονείς του μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες γύρω στο 1914. Μεγάλωσε στο νότιο Μπρονξ της Νέας Υόρκης και πήγε στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτήριο της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ.

Από νεαρή ηλικία, ο ίδιος μαζί με τα αδέλφια του εργάζονταν για να συνεισφέρουν στο σπίτι. Ο Ν. Κάραμποτς εργάστηκε σε πολλές εταιρείες και σε μία από αυτές έμαθε τη τέχνη της λιθογραφίας. Στη συνέχεια εργάστηκε στον τομέα των πωλήσεων σε καταστήματα λιθογραφίας και σε ένα από αυτά κατάφερε να γίνει προϊστάμενος. Το 1960 ιδρύει τη δική του εταιρεία που έγινε μία από τις μεγαλύτερες εκδοτικές εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών, η “Kappa Media Group, Inc.”. Η εταιρεία ειδικεύεται σε βιβλία παζλ και περιοδικά καθώς και σε περιοδικά για μικρά παιδιά και χάρτες.

Το 1990, ο Κάραμποτς ιδρύει τον οργανισμό “The Spartan”. Ο οργανισμός διαχειρίζεται και προσφέρει νομικές υπηρεσίες στις επιχειρήσεις του, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών “Kappa Graphics, L.P.”, “Kappa Publishing Group, Inc.”, “KappaBooks” (μέρος της Kappa Graphics, L.P.), “AMREP Corporation” (AXR / NYSE), “Universal Map Group”, “LLC”, “Bendon Publishing International, Inc.”, “Jericho National Golf Club, Inc.” καθώς και άλλων εταιρειών που σχετίζονται με ενοικιάσεις εξοπλισμού και οχημάτων, εταιρείες ανάπτυξης γης και ακινήτων καθώς και με τη μεγάλη του αγάπη, την οινοποιεία.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70,  αγόρασε το κτήμα Brookside Farm, στη συνέχεια το κτήμα Oxmoore Estate και ενώνοντας και κάποια άλλα κομμάτια γης, δημιούργησε το κτήμα “Karamoor Estate”. Το όνομα συνδυάστηκε από το πρώτο μέρος του ονόματος του Κάραμποτς και το δεύτερο μέρος από το όνομα του κτήματος Oxmoore. Το 2011 αποφάσισε να ανοίξει το οινοποιείο και από τότε τα κρασιά του έχουν κερδίσει πολλά βραβεία.

Το 2008, ιδρύει το ίδρυμα Karabots Foundation, με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Προσέφερε 15 εκατομμύρια δολάρια για να ανοίξει μια νέα παιδιατρική πτέρυγα στο νοσοκομείο της Πενσυλβανίας, το 2011 δώρισε 10 εκατομμύρια δολάρια στο μουσείο Franklin Institute και το 2014 έδωσε 7,5 εκατομμύρια δολάρια στην ιατρική κλινική Einstein Medical Center Montgomery.

Το 2016 η ομοσπονδία της Ελληνο-Αμερικάνικης κοινότητας της Φιλαδέλφειας και της Greater Delaware Valley τίμησε με το Μετάλλιο Ελευθερίας τον Ν. Κάραμποτς και τη σύζυγό του για το φιλανθρωπικό τους έργο στη κοινωνία και ιδιαίτερα στον Ελληνισμό. Όταν ρωτήθηκε τι σημαίνει για τον ίδιο Ελληνισμός, απάντησε πως “Είναι το σπίτι μου”.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 3

  1. Λάζαρος Τσόλκας

    Από το γέλιο του και μόνο, θα τον αναγνώριζα στο πλήθος ως γνήσιο Έλληνα! Πάντα επιτυχίες σε σένα και τα παιδιά σου!


  2. Don Freggens

    I worked on his farm in the summers as a farm hand i guess. 1983-85. Hard work, taught me alot. Not just about farm equipment but working. Honest wrok for honest pay. A really nice, nice man. And his family. Ive such fond memories of that farm. Thank you, Mr. K. Great Man! Great times.


  3. Anna i Mariusz

    Pracowaliśmy na Karamoor Farm ponad 1.5 roku na przełomie 2003 i 2004. Urodziła nam się tam nasza córka Ada. To było piękne miejsce z bardzo dobrymi ludzmi. Często wspominamy i serdecznie pozdrawiamy Państwa K. Pozdrowienia z Polski.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ