Πρύτανης στη Σχολή Συνεχούς Εκπαίδευσης G. Raymond Chang στο Τορόντο
Έργα Ελλήνων

Πρύτανης στη Σχολή Συνεχούς Εκπαίδευσης G. Raymond Chang στο Τορόντο

Η Μαρία Μπουντρογιάννη είναι Πρύτανης στη Σχολή Συνεχούς Εκπαίδευσης G. Raymond Chang του Πανεπιστημίου Ryerson στο Τορόντο του Καναδά.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ROM Board of Governors, του Υπουργικού Συμβουλίου του Οντάριο, Επικεφαλής Ψυχολόγος στο Hamilton Board of Education και Επίκουρη Καθηγήτρια στο Wilfrid Laurier University.

Ως πρώην υπουργός του Οντάριο, η Δρ Μπουντρογιάννη υπηρέτησε σε διάφορα χαρτοφυλάκια, συμπεριλαμβανομένων των Διακυβερνητικών Υποθέσεων, της Δημοκρατικής Ανανέωσης, των Υπηρεσιών για τα Παιδιά και τη Νεολαία και της Ιθαγένειας και Μετανάστευσης. Κατά την παραμονή της στην εξουσία, έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για μια σειρά ομοσπονδιακών-επαρχιακών συμφωνιών ορόσημο και στη συγγραφή του Accessibility for Ontarians with Disabilities Act (AODA) [Προσβασιμότητα στους κατοίκους του Οντάριο με ειδικές ανάγκες], το οποίο έκανε το Οντάριο παγκόσμιο ηγέτη στην προσβασιμότητα. Το 2015, διορίστηκε από την κυβέρνηση του Οντάριο ως Πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για το βραβείο David C. Onley Award for Leadership in Accessibility.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, η παροχή πρόσβασης σε άτομα με σωματική αναπηρία θα μπορούσε να προσθέσει δισεκατομμύρια στην οικονομία κάθε χρόνο. Η Δρ Μαρία Μπουντρογιάννη, η οποία θέλει να δει τους χώρους εργασίας στη Νέα Ζηλανδία να ξεπερνούν τον Καναδά στην πρόσβαση για ΑμΕΑ, ανέφερε την οικονομικά ελκυστική ιδέα σε ένα ακροατήριο επιχειρηματιών και πολιτικών στο Auckland University of Technology.

«Θα ήθελα πολύ η Νέα Ζηλανδία σε λίγα χρόνια να μας κάνει να φαινόμαστε κακοί στο Οντάριο. Ο τελικός στόχος είναι οι άνθρωποι με αναπηρία να έχουν αυτόματη πρόσβαση στις μεταφορές, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τις ευκαιρίες απασχόλησης», είπε.

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, η Δρ Μπουντρογιάννη ήταν η επικεφαλής ψυχολόγος στο Hamilton Wentworth District School Board.

Έχει συγγράψει επίσης την Partnering for Prosperity, την έκθεση που προέκυψε από εκτεταμένες συζητήσεις που διεξάγονται με εταίρους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την υποαπασχόληση στον Καναδά.

Γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1956 στο Χάμιλτον, από Έλληνες γονείς. Έλαβε πτυχίο Bachelor of Arts από το Πανεπιστήμιο του Waterloo το 1979 και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Northland Power Inc., Canada California Business Council και Skills Connect Inc. Είναι επίσης στα διοικητικά συμβούλια του Democracy Study Center στο Κίεβο, καθώς και του Greek America Foundation στη Νέα Υόρκη.

Το 2014, το CBC τη συμπεριέλαβε στους 10 πιο σημαίνοντες αποφοίτους του Πανεπιστημίου του Waterloo και το 2015 έλαβε ακόμα μία τιμή. Αναγνωρίστηκε από το Her Campus Waterloo ως μία από τις πέντε πιο σημαντικές γυναίκες που έχουν αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο του Waterloo. Το 2002, ονομάστηκε Γυναίκα της Χρονιάς στην Πολιτική από το Hamilton Status of Women Committee.

Το 1997, προσελήφθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αξιολόγηση προτάσεων για χρηματοδότηση μεταπτυχιακών σπουδών.

Από το 2007 έως το 2011 ήταν Πρόεδρος του Βασιλικού Μουσείου του Οντάριο. Ζει στο Ancaster με το σύζυγό της και τα δύο της παιδιά, ένα γιο και μία κόρη.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ