Μηχανικός του συστήματος κίνησης του ρομποτικού οχήματος ExoMars
Έργα Ελλήνων

Μηχανικός του συστήματος κίνησης του ρομποτικού οχήματος ExoMars

Ο Παντελής Πουλάκης είναι Μηχανικός του Συστήματος Κίνησης του Ρομποτικού Οχήματος ExoMars του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Κατάγεται από την Αθήνα. Έχει σπουδάσει Μηχανολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ έκανε το Μάστερ του στη Μηχατρονική στο Πανεπιστήμιο του Τβέντε (University of Twente). Το 2010 ξεκίνησε να εργάζεται για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Ο κύριος στόχος του προγράμματος ExoMars είναι να δώσει απάντηση σε ένα από τα πιο σημαντικά επιστημονικά ζητήματα της εποχής μας: υπάρχει ή υπήρξε ποτέ ζωή στον Άρη;

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) δημιούργησε το πρόγραμμα ExoMars για να διερευνήσει το περιβάλλον του Άρη και να επιδείξει νέες τεχνολογίες ανοίγοντας το δρόμο για μια μελλοντική αποστολή επιστροφής δειγμάτων από τον Άρη τη δεκαετία του 2020.

Οι αποστολές που προβλέπονται στο πλαίσιο του προγράμματος ExoMars είναι δύο. Η μία που αποτελείται από έναν δορυφόρο, τον Trace Gas Orbiter (TGO), και μια συσκευή προσεδάφισης, το Schiaparelli Lander, που εκτοξεύτηκε στις 14 Μαρτίου του 2016.

Η αποστολή του 2020 περιλαμβάνει ένα rover που θα φέρει ένα τρυπάνι, το οποίο θα διεξάγει και τις βασικές βιολογικές μελέτες στην επιφάνεια και το υπέδαφος του Άρη. Και οι δύο αποστολές θα διεξαχθούν σε συνεργασία με την Roscosmos.

Υπεύθυνος για τα συστήματα κίνησης του ρομπότ, το οποίο θα αναζητήσει βιολογικά ίχνη στο έδαφος του πλανήτη σε βάθος 2 μέτρων, είναι ο Παντελής Πουλάκης.

Όπως είπε, αν και πρόκειται για μια πολύ δύσκολη αποστολή, είναι σημαντικό για πρώτη φορά να καταφέρει η Ευρώπη να προσεδαφίσει στο γειτονικό πλανήτη ένα ρομποτικό ρόβερ με γεωτρύπανο. Χάρη σε αυτό, θα μπορεί να πάρει δείγματα από το υπέδαφος, όπου αν όντως υπάρχουν κάποιες μικροβιακές μορφές ζωής, μάλλον θα βρίσκονται σε βάθος τουλάχιστον ενάμισι έως δύο μέτρων για λόγους προστασίας τους.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

 1. Γιώργος Χαρμπης

  Ο κος Πουλάκης , είναι από τους Έλληνες που μας κάνουν υπερήφανους ανά την υφήλιο .
  Θα ήθελα να παρακαλώ , αν υπάρχει κάποιος τρόπος να επικοινωνήσω μαζί του .
  Τον άκουσα στην εκπομπή του κου Παντελή Σαββίδη μαζί με άλλους δυο Έλληνες επιστήμονες . Ήταν όλοι τους εξαιρετικοί . Σαφείς και όσο πρέπει αναλυτικοί για το πλατύ κοινό .

  Θερμά συγχαρητήρια , για το άρθρο σας .

  Ευχαριστώ για την φιλοξενία


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ