Διευθυντής του Νομικού και Οικονομικού Κέντρου του Τίλμπουργκ
Ο Παναγιώτης Δελημάτσης είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Εμπορικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ, στην Ολλανδία. Είναι Διευθυντής του Νομικού και Οικονομικού Κέντρου του Τίλμπουργκ (TILEC), ένα διεπιστημονικό Κέντρο Αριστείας, το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, που μελετά τη διακυβέρνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Είναι επίσης επικεφαλής της έρευνας «Οικονομικά, Εμπόριο και Επενδύσεις», στο πλαίσιο του Προγράμματος Έρευνας του TILEC 2012-2017 και συν-καθοδηγεί την εργασία του TILEC σχετικά με την τυποποίηση, τον ανταγωνισμό και την καινοτομία.
Σπούδασε Νομικά στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ελβετία. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-16, υπήρξε Επισκέπτης Ακαδημαϊκός στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ και Συνεργάτης στο Πρόγραμμα για τα Διεθνή Οικονομικά Συστήματα, από το Πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ.
Τον Δεκέμβριο του 2016 χρηματοδοτήθηκε από το ERC Consolidator Grant (ΕΣΕ-Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας) με 2 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, και είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός χρηματοδοτικός οργανισμός για έρευνα αιχμής. Ο Δελημάτσης, χρηματοδοτήθηκε για το ερευνητικό του έργο πάνω στην ανθεκτικότητα των μη κρατικών ρυθμιστικών φορέων και το ρόλο του νόμου.
Η έρευνά του επικεντρώνεται στη συγκριτική ρύθμιση των βιομηχανιών υπηρεσιών, σε θέματα διακρατικής διακυβέρνησης και στον έλεγχο του διεθνούς εμπορίου. Αυτή τη στιγμή, ενδιαφέρεται για τις θεσμικές και ουσιαστικές πτυχές της τυποποίησης, της χρηματοπιστωτικής ρύθμισης και της ενέργειας, με τη χρήση διεπιστημονικών μεθόδων. Το έργο του έχει εμφανιστεί σε κορυφαία διεθνή και ευρωπαϊκά περιοδικά.
Έχει γράψει το «International Trade in Services and Domestic Regulations – Necessity, Transparency, and Regulatory Diversity» (Σειρά Διεθνoύς Οικονομικού Δικαίου, Oxford University Press, 2007). Έχει επίσης, συν-επιμεληθεί δύο συλλογικούς τόμους: «The Prospects of International Trade Regulation» (Cambridge University Press, 2011) και «Financial Services at the Crossroads – Implications for Supervision, Institutional Design and Trade» (Kluwer Law International, 2011). Η πιο πρόσφατη δουλειά του με τίτλο «The Law, Economics and Politics of International Standardization» δημοσιεύθηκε από το Cambridge University Press το 2015.
Έχει διδάξει πάνω σε θέματα που αφορούν στο εμπορικό δίκαιο της ΕΕ, στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ και στο δίκαιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για πάνω από δέκα χρόνια και επικροτεί τις προτάσεις PhD σχετικά με τις θεσμικές και ρυθμιστικές πτυχές του ΠΟΕ, την αλληλεπίδραση μεταξύ της ΕΕ και του ΠΟΕ, καθώς και τη ρύθμιση των βιομηχανιών υπηρεσιών ιδιαίτερα σε σχέση με την εσωτερική αγορά της ΕΕ.