Εφαρμόζει αλγορίθμους σε ένα ευρύ φάσμα της επιστήμης υπολογιστών
Έργα Ελλήνων

Εφαρμόζει αλγορίθμους σε ένα ευρύ φάσμα της επιστήμης υπολογιστών

Ο Λεωνίδας Γκίμπας είναι καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, όπου ηγείται της ομάδας υπολογιστικής γεωμετρίας και είναι μέλος των εργαστηρίων γραφικών υπολογιστών και τεχνητής νοημοσύνης.

Το 2017 επελέγη ως νέο μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ, η οποία επέλεξε 84 νέα μέλη και 22 μέλη από άλλες χώρες, ανάμεσά τους και 6 Έλληνες επιστήμονες, για τη συνδρομή του στις δομές της πληροφορικής, της ανάλυσης αλγορίθμων και της υπολογιστικής γεωμετρίας. Η επιλογή ενός ερευνητή από την Εθνική Ακαδημία Μηχανικών είναι μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις στον τομέα των Μηχανικών. Η επίσημη υποδοχή των νέων μελών θα γίνει στην Ουάσινγκτον στις 8 Οκτωβρίου 2017.

Ο Γκίμπας ήταν μαθητής του Ντόναλντ Κνουθ στο Στάνφορντ, από το οποίο έλαβε και το διδακτορικό του το 1976. Έχει εργαστεί σε πολλά εργαστήρια βιομηχανικής έρευνας, ενώ εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό του Στάνφορντ το 1984. Υπήρξε πρόεδρος του συμποσίου της ACM για την υπολογιστική γεωμετρία το 1996, είναι επίτιμο μέλος της ACM, και παραλήπτης του βραβείου Άλεν Νιούελ για το 2007 «για την πρωτοπόρα συνεισφορά του στην εφαρμογή αλγορίθμων σε ένα ευρύ φάσμα της επιστήμης υπολογιστών».

Έχει αριθμό Έρντος 2 λόγω της συνεργασίας του με τους Boris Aronov, Andrew Odlyzko, János Pach, Richard M. Pollack, Endre Szemerédi, και Frances Yao. Ο αριθμός Erdős περιγράφει την “συλλογική απόσταση” μεταξύ ενός ατόμου και του μαθηματικού Πολ Έρντος, όπως μετράται από την πατρότητα των μαθηματικών εργασιών. Ο Erdős έχει δημοσιεύσει τις περισσότερες εργασίες κατά τη διάρκεια της ζωής του (τουλάχιστον 1525) από οποιαδήποτε άλλο μαθηματικό στην ιστορία.

Οι ερευνητικές συνεισφορές του για τις οποίες έχει γίνει γνωστός, περιλαμβάνουν τα finger trees, τα red-black trees, την κλασματική υπερχείλιση, τον αλγόριθμο Guibas-Stolfi για την τριγωνοποίηση Delaunay, τη δομή δεδομένων quad-edge για την εκπροσώπηση επίπεδων υποδιαιρέσεων, το Metropolis light transport (MLT) και τις κινητικές δομές δεδομένων για την παρακολούθηση των αντικειμένων σε κίνηση.

Διαβάστε επίσης:

6 Έλληνες νέα μέλη στην Ακαδημία Μηχανικών των ΗΠΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ