Διευθυντής του ερευνητικού κέντρου STAG στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον
Έργα Ελλήνων

Διευθυντής του ερευνητικού κέντρου STAG στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον

Ο Κώστας Σκενδέρης είναι καθηγητής Μαθηματικών Επιστημών και διευθυντής του ερευνητικού κέντρου STAG στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη θεωρία της σχετικότητας, την κοσμολογία, την κβαντική θεωρία και τη θεωρία των χορδών.

Έχει εργαστεί εκτενώς στις ολογραφικές δυαδικότητες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ολογραφία, εφόσον είναι σωστή, θα αλλάξει το πρότυπο για τη φυσική πραγματικότητα. Η ιδέα προέκυψε από τη φυσική της μαύρης τρύπας και συγκεκριμένα παραδείγματα βρέθηκαν στη δυαδικότητα AdS/CFT. Για την προώθηση αυτής της ιδέας, ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς του έχει αφιερωθεί στην ανάπτυξη και επέκταση του ολογραφικού λεξικού. Η μέθοδος αυτή είναι απαραίτητη για την επίτευξη καθορισμένων κανόνων και επιπλέον δείχνει σαφώς πως ο χωροχρόνος έχει ανακατασκευαστεί από τα δεδομένα της θεωρίας βαθμίδας. Τελικά, η έρευνα θα οδηγήσει σε ολογραφική αναδιατύπωση της φυσικής, ολοκληρώνοντας έτσι την μετατόπιση του προτύπου.

«Ποια είναι η δομή του χώρου και του χρόνου; Υπήρξε αρχή στο χρόνο ή το Σύμπαν υπήρχε πάντοτε; Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που απασχολούσαν το άνθρωπο από τα αρχέγονα χρόνια. Στις πρωταρχικές στιγμές του Σύμπαντος,  ολόκληρο το Σύμπαν ήταν «συμπιεσμένο» σε τόσο μικρό χώρο ώστε μόνο μία κβαντική θεωρία της βαρύτητας θα μπορούσε να το περιγράψει. Θεωρητική έρευνα για την κβαντική βαρύτητα τα τελευταία 20 χρόνια έχει δώσει ενδείξεις ότι το Σύμπαν είναι ολογραφικό, που σημαίνει ότι στο θεμελιώδες επίπεδο το Σύμπαν είναι διδιάστατο (συν το χρόνο) και η επιπλέον διάσταση (και η βαρύτητα) είναι αποτέλεσμα της δυναμικής της θεωρίας. Ο σκοπός της πρόσφατης εργασίας μου ήταν να  κοιτάξουμε για παρατηρησιακές ενδείξεις της ολογραφίας στην αρχέγονη κοσμική ακτινοβολία. Η ακτινοβολία αυτή προέρχεται από τις πρωταρχικές στιγμές του Σύμπαντος και η δομή της περιέχει στοιχεία για τους νόμους της φύσης στο αρχέγονου Σύμπαν.  Βρήκαμε ότι όλες οι παρατηρήσεις  μπορούν να εξηγηθούν μέσω ενός ολογραφικού μοντέλου και τα παρατηρησιακά δεδομένα είναι εξίσου συμβατά τόσο με το καινούργιο ολογραφικό μοντέλο όσο και με το καθιερωμένο μοντέλο της κοσμολογίας» δήλωσε στο ellines.com ο Κώστας Σκενδέρης.

Έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1991. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Θεωρητική Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Στόνι Μπρουκ με την εργασία “Perturbative QFT in 1, 2 and 4 dimensions” το 1996.

Τον Σεπτέμβριο του 1996, εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο KU Leuven στο Βέλγιο και το 1998 ως επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

Το 1999, εργάστηκε στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πρίνστον στις Ηνωμένες Πολιτείες ως επιστημονικός συνεργάτης και το 2001 ορίστηκε ως επίκουρος καθηγητής.

Το 2003, εργάστηκε στην Ολλανδία ως αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ. Παρέμεινε σε αυτή τη θέση έως και το 2011, όπου και προήχθη σε καθηγητή. Το 2012 αποχώρησε από το πανεπιστήμιο.

Από το 2012 έως και σήμερα, ο Κώστας Σκενδέρης είναι καθηγητής στη Σχολή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε επίσης:

Είναι τελικά το Σύμπαν ένα ολόγραμμα; Τι υποστηρίζει ο Έλληνας πίσω από την έρευνα

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Daria Misouli

    Πολυ χαιρομαι να ακουω για Ελληνες, νεους ανθρωπους ,να διαπρεπουν στο εξωτερικο!!! Εχω δυο γιους ,που ζουν στο Σαουθαμπτον. Ο ενας εχει κανει εκει το διδακτορικο του στα μακροοικονομικα και ο αλλος εχει διδακτορικο στην αστροφυσικη. Ευχες απο την Ελλαδα.!


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ