Πρωτοπόρος στον τομέα της Χημικής Μηχανικής
Έργα Ελλήνων

Πρωτοπόρος στον τομέα της Χημικής Μηχανικής

Ο Ελευθέριος Παπουτσάκης είναι ο καθηγητής της έδρας Eugene DuPont του τμήματος Χημικών και Βιομοριακών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Delaware. Με το έργο του έχει προσφέρει σημαντικές ερευνητικές συνεισφορές στη βιοτεχνολογία ζωικών κυττάρων, τη μεταβολική μηχανική, καθώς και τη βιοτεχνολογία βλαστικών κυττάρων .

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών από το Πανεπιστήμιο Purdue.

Προτού ενταχθεί στο επιστημονικό δυναμικό του Πανεπιστημίου του Delaware, εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν ως καθηγητής της έδρας Walter P. Murphy στη Χημική και Βιολογική Μηχανική και παράλληλα ήταν μέλος του Αντικαρκινικού κέντρου Lurie Comprehensive Cancer Center της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου. Νωρίτερα ήταν στο δυναμικό του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου του Ράις.

Η έρευνά του εστιάζεται στους τομείς της βιολογίας συστημάτων, της μεταβολικής μηχανικής, της πειραματικής και υπολογιστικής γονιδιωματικής με εφαρμογές στην βιολογία των βλαστικών κυττάρων και στη βιολογία προκαρυωτικών οργανισμών για την παραγωγή βιοκαυσίμων και χημικών ουσιών από βιομάζα.

Έχει λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συμβούλια και επιτροπές που αφορούν τη βιοχημική και βιομοριακή μηχανική. Από το 1990 έως και το 1996 διετέλεσε στη θέση του αρχισυντάκτη του επιστημονικού εντύπου “Biotechnology and Bioengineering”.

Έχει λάβει πληθώρα βραβείων και διακρίσεων συμπεριλαμβανομένων των βραβείων DIC Wang Αριστείας στη Βιοχημική Μηχανική (2013), το James E. Bailey για την Βιολογική Μηχανική (2012), το Διεθνές Βραβείο Μεταβολικής Μηχανικής και το Elmer Gaden (2010).

Τιμήθηκε με το βραβείο Ε.V. Murphree στη Βιομηχανική Χημεία και Χημική Μηχανική για το 2017 από την Αμερικανική Κοινότητα Χημείας. Το βραβείο χρηματοδοτείται από την εταιρεία ExxonMobil Research and Engineering. Ο σκοπός του συγκεκριμένου βραβείου είναι η τόνωση της βασικής έρευνας στη βιομηχανική και χημική μηχανική, η ανάπτυξη των αρχών της χημικής μηχανικής και η εφαρμογή τους σε βιομηχανικές διεργασίες.

Επιπλέον, είναι βασικός συνεργάτης του Αμερικανικού Ινστιτούτου Χημικών Μηχανικών, της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, της Αμερικανικής Ακαδημίας Μικροβιολογίας, της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικών και Βιολογικών Μηχανικών.

Είναι ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου “Θεμέλια της Βιοχημικής Μηχανικής: Κινητική και Θερμοδυναμική στα Βιολογικά Συστήματα” και του “Μεταβολική Μηχανική”, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 250 άρθρα, τα οποία έχουν λάβει πάνω από 15.000 αναφορές και κατέχει περισσότερα από 15 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Διαβάστε επίσης:

Έλληνας βραβεύθηκε για την προσφορά του στη Βιομηχανική Χημεία

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ