Μελετά τα κουνούπια τα οποία μεταδίδουν ασθένειες στους ανθρώπους
Ο Γιώργος Δημόπουλος είναι Καθηγητής του Τμήματος Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ. Είναι επικεφαλής του “Dimopoulos Group” από το 2003. Έχει εργαστεί πάνω στη βιολογία των κουνουπιών από το 1991 και συγκαταλέγεται στους καινοτόμους στον τομέα του, καθώς έχει κάνει αρκετές ανακαλύψεις στις παθογενείς αντιδρασεις των κουνουπιών και την μικροβιολογία τους. Το Dimopoulos Group είναι μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι μελετούν τα κουνούπια τα οποία μεταδίδουν ασθένειες στους ανθρώπους, όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός.
Έκανε το Διδακτορικό του στην Μοριακή Βιολογία το 2006 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μεταδιδακτορική έρευνα στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL). Δίδαξε επίσης ως Λέκτορας στο Imperial College του Λονδίνου.
“Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να αναπτύξουμε καινοφανείς στρατηγικές ελέγχου της ελονοσίας και του δάγκειου πυρετού εξαιτίας των αποτυχιών των σημερινών προσεγγίσεων εκρίζωσης και των υλικοτεχνικών δυσκολιών για την εφαρμογή τους. Μια ενδιαφέρουσα πλευρά αυτών των ασθενειών είναι ότι το κουνούπι που μεταδίδει τα παθογόνα, μπορεί να εξαπολύσει ανοσοαποκρίσεις έναντι της μόλυνσης που θα σκοτώσει ένα μεγάλο ποσοστό των παρασίτων της ελονοσίας και αναστείλει τον ιό του δάγκειου πυρετού. Η ομάδα μου συνεχίζει την έρευνα για να κατανοήσουμε πώς το ανοσοποιητικό σύστημα του κουνουπιού και η εντερική μικροχλωρίδα του είναι ικανή να μπλοκάρει παθογόνα και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για την ανάπτυξη ανθεκτικών μηχανισμών σε αυτά. Έχουμε ήδη σημειώσει μεγάλη πρόοδο προς την κατεύθυνση αυτή, μέσω διαφόρων ανεξάρτητων αλλά συνεργικών project»αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο καθηγητής.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, με επικεφαλής τον ίδιο, δημιούργησαν κουνούπια που είναι ανθεκτικά στον ιό του δάγκειου πυρετού. Πιο συγκεκριμένα, πέτυχαν να μεταλλάξουν το κουνούπι Aedes aegypti, έτσι ώστε να αμύνεται καλύτερα κατά του ιού του δάγκειου. Το επίτευγμα αυτό, μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, που σκοτώνει πάνω από 20.000 ανθρώπους και κυρίως παιδιά.
Επιθυμία των επιστημόνων είναι να καταστήσουν το ίδιο είδος κουνουπιού ανθεκτικό και σε άλλους ιούς, όπως τον Ζίκα και τον Τσικουνγκούνια. Η μετάλλαξη που πέτυχε ο κ. Δημόπουλος και η ομάδα του, έχει ως αποτέλεσμα λιγότερα κουνούπια να μολύνονται με τον ιό του δάγκειου και τα περισσότερα από όσα μολύνονται, να έχουν πλέον πολύ χαμηλότερα επίπεδα του ιού στο σώμα τους. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για τις τροπικές νόσους «PLOS Neglected Tropical Diseases».
Ο Γιώργος Δημόπουλος ήδη, εργάζεται πάνω στην μετάλλαξη ενός άλλου είδους κουνουπιού (Anopheles), που μεταδίδει το παράσιτο της ελονοσίας. Όπως εκτιμά πάντως, θα χρειασθεί τουλάχιστον μια δεκαετία, μέχρι τα τροποποιημένα ανθεκτικά στους ιούς κουνούπια απελευθερωθούν στη φύση.
Είναι συντακτικό μέλος πολλών φημισμένων περιοδικών και έχει συγγράψει περίπου 45 ερευνητικά άρθρα / βιβλία.
Διαβάστε επίσης:
Έλληνας επιστήμονας έκανε τα κουνούπια ανθεκτικά στον δάγκειο πυρετό