Προσπαθεί να ανακαλύψει τα μυστικά του διαστήματος
Έργα Ελλήνων

Προσπαθεί να ανακαλύψει τα μυστικά του διαστήματος

O Γιώργος Λελούδας, είναι αστρονόμος, μεταδιδακτορικός ερευνητής στην ομάδα Πειραματικής Αστροφυσικής του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann του Ισραήλ και επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Σκοτεινής Κοσμολογίας του Ινστιτούτου Νιλς Μπορ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Ο Γιώργος Λελούδας κατάγεται από την Αθήνα. Αποφοίτησε το 2001 από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε το Διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία.  Στο παρελθόν, έχει δουλέψει στο Oskar Klein Centre, όπου επιχορηγήθηκε από το Σουηδικό Συμβούλιο Ερευνών, ενώ υπήρξε και συνεργάτης του Ιδρύματος Carlsberg.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον ίδιο, ανακάλυψε το 2016, τον θάνατο ενός τεράστιου άστρου το οποίο έκανε το λάθος να περάσει πολύ κοντά από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα. Ο βίαιος θάνατος του άστρου, το οποίο «καταβροχθίσθηκε» από την μαύρη τρύπα, ήταν ένα από τα πιο θεαματικά κοσμικά συμβάντα που έχουν ποτέ παρατηρηθεί σε ένα μακρινό γαλαξία σε απόσταση τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών από τη Γη. Το συμβάν φέρει την ονομασία ASASSΝ-15lh, και όταν εντοπίστηκε το 2015 θεωρείτο ότι πρόκειται για την ισχυρότερη έκρηξη υπερκαινοφανούς αστέρα (σούπερ-νόβα) στο σύμπαν, η οποία είχε εκπέμψει μια λάμψη φωτός μισό τρισεκατομμύριο φορές πιο λαμπρή από τον Ήλιο μας και 20 φορές πιο έντονη από όλη μαζί τη λάμψη του γαλαξία μας.

Ωστόσο, ο Γιώργος Λελούδας και η ομάδα του, οι οποίοι συνδύασαν παρατηρήσεις δέκα μηνών από επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, μεταξύ των οποίων το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο και το Τηλεσκόπιο Νέας Τεχνολογίας στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) και το Hubble της NASA, πρότειναν μια άλλη εξήγηση, δηλαδή ότι το ASASSΝ-15lh πιθανότατα προκλήθηκε από μία υπερμεγέθη περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα, η οποία κατέστρεψε ένα αστέρι μικρής μάζας που πλησίασε πολύ κοντά της. Η εργασία τους αυτή, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy».

Διαβάστε επίσης:

Έλληνας αστρονόμος έλυσε το μυστήριο της «φωτεινότερης έκρηξης σουπερνόβα» στο σύμπαν

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ