Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας A & M του Τέξας
Έργα Ελλήνων

Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας A & M του Τέξας

Ο Ευστράτιος Πιστικόπουλος είναι Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας A & M του Τέξας, καθώς και Διακεκριμένος Καθηγητής Έρευνας στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών Artie McFerrin του Πανεπιστημίου A & M του Τέξας. Μέχρι πρόσφατα, και για 24 χρόνια (1991-2015) υπήρξε Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Imperial College του Λονδίνου, όπου ήταν ο Διευθυντής του Κέντρου του για τη Μηχανική Συστημάτων Διεργασιών μεταξύ 2002 και 2009.

Πήρε πτυχίο Χημικού Μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1984, και συνέχισε τις σπουδές του κάνοντας διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ, υπό την εποπτεία του αξιότιμου καθηγητή Grossmann.

Εργάστηκε με τη Shell Chemicals στο Άμστερνταμ πριν από την ένταξή του στο Imperial College το 1991. Έχει συγγράψει πάνω από 350 μεγάλες ερευνητικές δημοσιεύσεις στους τομείς της μοντελοποίησης, του ελέγχου και της βελτιστοποίησης της διαδικασίας, των εφαρμογών της ενέργειας και της μηχανικής συστημάτων, καθώς επίσης 10 βιβλία και 2 πατέντες.

Μέλος του Ινστιτούτου Χημικών Μηχανικών, Εκδότης του περιοδικού Computers & Chemical Engineering, Συνεκδότης της σειράς Βιβλίων πάνω στο Computer Aided Chemical Engineering (Elsevier) και Process Systems Engineering (Wiley-VCH), μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της Βιομηχανικής & Μηχανικής Χημικής Έρευνας (2011-2013), των Περιοδικών Journal of Global Optimization και Journal of Computational Management Science, ο καθηγητής Πιστικόπουλος υπήρξε συνιδρυτής του Process Systems Enterprise (PSE) Ltd και ιδρυτής / διευθυντής του Parametric Optimization Solutions (ParOS) Ltd.

Το 2007, υπήρξε συν-αποδέκτης του υψηλού κύρους βραβείου MacRobert από τη Βασιλική Ακαδημία Μηχανικών. Το 2008, έλαβε το Βραβείο Advanced Investigator από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας. Το 2009, έδωσε τη Διάλεξη της Bayer πάνω στη Μηχανική Συστημάτων Διεργασιών στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon των ΗΠΑ, και το 2014, τη 21η Διάλεξη ‘Καθηγητής Roger Sargent’ στο Imperial College του Λονδίνου.

Το 2012, έλαβε το Βραβείο Computing in Chemical Engineering από το Τμήμα Computing and Systems Technology (CAST) του Αμερικανικού Ινστιτούτου Χημικών Μηχανικών (AIChE). Έγινε επίσης, Επίτιμος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Politehnica του Βουκουρεστίου το 2014, και στο Πανεπιστήμιο της Παννονίας το 2015. Το 2013, εξελέγη Μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από το 2016 είναι ο Αρχισυντάκτης του περιοδικού Computers & Chemical Engineering.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ