Διερευνά τη γενετική και μεταβολική βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος
Έργα Ελλήνων

Διερευνά τη γενετική και μεταβολική βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος

Ο Κώστας Κωνσταντινίδης είναι Κύριος Ερευνητής και Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια των ΗΠΑ.

Εντάχθηκε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια ως Επίκουρος Καθηγητής τον Νοέμβριο του 2007.

Πήρε το πτυχίο του στις Γεωργικές Επιστήμες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1999. Συνέχισε τις σπουδές του στο Κέντρο για Μικροβιακή Οικολογία στο Michigan State University, υπό την επίβλεψη του καθηγητή James M. Tiedje, όπου απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα το 2004. Οι διδακτορικές σπουδές του υποστηρίζονταν πλήρως από το πρόγραμμα Bouyoukos Fellowship και αφορούσαν την προώθηση της κατανόησης της οικολογίας και της φυσιολογίας των βακτηρίων του εδάφους μέσα από την συγκριτική ανάλυση των αλληλουχιών σε ολόκληρο το γονιδίωμά τους. Αυτή η έρευνα οδήγησε σε ένα χρηματοδοτούμενο πρότζεκτ με σκοπό να προωθήσει τον ορισμό του είδους για τα προκαρυωτικά.

Στη συνέχεια μετακόμισε στο MIT και το εργαστήριο του Καθηγητή Edward DeLong για να εκπαιδευτεί στην καινοτόμες μεταγονιδιωματικές τεχνικές. Η δουλειά του στο MIT παρείχε σημαντικές νέες γνώσεις σχετικά με την πολυπλοκότητα και τη λειτουργία του ωκεάνιων μικροβιακών κοινοτήτων, καθώς και με το πώς η ζωή προσαρμόζεται στους βαθείς και κρύους ωκεανούς.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι πάνω στη διασύνδεση της γονιδιωματικής και της υπολογιστικής βιολογίας στο πλαίσιο της μικροβιακής οικολογίας με πρωταρχικό στόχο να διευρύνουν την κατανόηση των γενετικών και μεταβολικών δυνατοτήτων του μικροβιακού κόσμου. Ενδιαφέρεται επίσης, για τις βιοτεχνολογικές εφαρμογές της μικροβιακής ποικιλότητας στη βιοαποκατάσταση των περιβαλλοντικών ρύπων και την αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων.

Η βελτίωση των γνώσεών μας σχετικά με τα θέματα αυτά είναι απαραίτητη για την καλύτερη κατανόηση των μικροβίων που τροφοδοτούν, γενικά, τους βιογεωχημικούς κύκλους που διατηρούν τη ζωή στη Γη και προκαλούν ή ελέγχουν σημαντικές ασθένειες σε ανθρώπους και ζώα.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 80 άρθρα που έχουν αξιολογηθεί από συναδέλφους του, και τέσσερα κεφάλαια βιβλίων σε αυτούς τους ερευνητικούς τομείς. Ο Δρ. Κωνσταντινίδης έχει λάβει πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία και διακρίσεις για το έργο του, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Βραβείου Skerman 2010 της World Federation for Culture Collections και το Βραβείο Sigma Xi Young Faculty Research το 2012. Διατηρεί την έδρα Carlton S. Wilder Junior στην Περιβαλλοντική Μηχανική από τον Σεπτέμβριο του 2012 και είναι Συνεργάτης του Kavli Frontiers of Science Fellow από το 2014.

Είναι επίσης, μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας (ASM), της Διεθνούς Εταιρείας για Μικροβιακή Οικολογία (ISME), του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Καθηγητών Επιστήμης (AEESP) και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Εφαρμοσμένη και Περιβαλλοντική Μικροβιολογία (Applied and Environmental Microbiology) και στο περιοδικό της Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ