Πρωτοπόρος στην έρευνα για την μη γραμμική επιστήμη
Έργα Ελλήνων

Πρωτοπόρος στην έρευνα για την μη γραμμική επιστήμη

Ο Γιάννης Κεβρεκίδης μετά από περισσότερα από 30 χρόνια στο Princeton, εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins τον Ιούλιο του 2017 ως διακεκριμένος καθηγητής του Bloomberg με διττό διορισμό στο Τμήμα Χημικών και Βιομοριακών Μηχανικών και στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Στατιστικής στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Είναι ειδικός στη μοντελοποίηση και τη δυναμική συμπεριφορά σύνθετων συστημάτων και παγκοσμίως γνωστός για τις πρωτοποριακές εργασίες του στη μελέτη της δυναμικής απόκρισης χημικών αντιδράσεων καθώς και χημικών και ηλεκτροχημικών αντιδραστήρων.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2017 κατήχε την Έδρα Pomeroy and Betty Perry Smith στη Μηχανική και συνεργαζόμενος καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Princeton.

Είναι ο 29ος Διακεκριμένος Καθηγητής του Bloomberg που διορίστηκε σε όλο το Johns Hopkins, συμμετέχοντας σε αυτή τη διεπιστημονική ομάδα μελετητών που εργάζονται για την αντιμετώπιση μεγάλων παγκόσμιων προβλημάτων και διδάσκουν την επόμενη γενιά. Στο Hopkins, ο Κεβρεκίδης θα αναπτύξει μοντέλα υπολογιστών που χρησιμοποιούν μια καινοτόμο προσέγγιση “χωρίς εξισώσεις” που ενσωματώνει τεχνικές αλίευσης δεδομένων και μηχανικής μάθησης για την εφαρμογή της κίνησης που παρατηρείται σε μικρές κλίμακες χρονικού διαστήματος σε γεγονότα και συστήματα σε μεγαλύτερες κλίμακες. Το έργο του θα βοηθήσει τους ογκολόγους στη Σχολή Ιατρικής να μελετήσουν πώς τα καρκινικά κύτταρα κινούνται και αλληλεπιδρούν με άλλα κύτταρα. Θα βοηθήσει επίσης τους επιστήμονες να αναλύσουν τα αποτελέσματα για τους ασθενείς στο Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο του προστάτη.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Πήρε πτυχίο Χημικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1982, Master από το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου της Minnesota το 1986, και Διδακτορικό από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ιδίου Πανεπιστημίου επίσης το 1986, με συμβούλους καθηγητές, τους R. Aris και L. Schmidt.

Οι τομείς του διεπιστημονικού ερευνητικού του έργου καλύπτουν τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και τους Επιστημονικούς Υπολογισμούς στην Προτυποποίηση Πολύπλοκων Συστημάτων Πολλαπλών Κλιμάκων, την Επιστήμη και Τεχνολογία Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και τη Μηχανική Διεργασιών. Με το έργο του, έχει συνεισφέρει σημαντικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης επιστήμης του χημικού μηχανικού.

Έχει τιμηθεί με πολλά σημαντικά βραβεία. Το 2003 τιμήθηκε με το Βραβείο SIAG/Dynamical Systems J. D. Crawford από τη SIAM (Society for Industrial and Applied Mathematics), ενώ το 2010, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Χημικών Μηχανικών του απένειμε το Βραβείο H. Wilhelm Richard.

Επίσης, επελέγη μαζί με 10 ακόμα καθηγητές από το Einstein Foundation Berlin. Το συγκεκριμένο ίδρυμα υποστηρίζει ιδιαιτέρως ταλαντούχους ακαδημαϊκούς από όλον τον κόσμο και επιχορηγεί την έρευνα τους σε συνεργασία με ερευνητικές ομάδες από το Βερολίνο. Ο Γ. Κεβρεκίδης θα συνεργαστεί για 2 χρόνια σε μια προσπάθεια να αναπτύξει ένα νέο μοντέλο για περίπλοκα συστήματα. Η συνεργασία ξεκίνησε το 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018.

Έχει επίσης διακριθεί από Ινστιτούτα όπως το David and Lucile Packard Foundation, το American Institute of Chemical Engineers, το Caltech (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια) και το Max Planck Institute of Complex Systems.

Το 2016 εξελέγη Μέλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Χημικών Μηχανικών, καθώς και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στον κλάδο της Χημικής Μηχανικής στην Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Έχει δημοσιεύσει περί τις 15 εργασίες μαζί με τον μετέπειτα κάτοχο του βραβείου Nobel Χημείας Gerhardt Ertl σχετικά με τα περιοδικά φαινόμενα που παρατηρούνται στον χρόνο και στον χώρο (pattern formation) στις επιφάνειες των καταλυτών κατά τις οξειδωτικές αντιδράσεις, ιδίως της οξειδώσεως του CO σε καταλύτες Λευκόχρυσου. H μαθηματική μοντελοποίηση αυτών των ταλαντωτικών φαινομένων, έργο σε μεγάλο βαθμό του κ. Κεβρεκίδη, αποτέλεσαν ορόσημο στην μοντελοποίηση καταλυτικών φαινομένων, δημοσιεύτηκαν σε δύο δημοσιεύσεις στο περιοδικό Science και κατέστησαν παγκοσμίως γνωστά στον χώρο της κατάλυσης και της Χημικής Μηχανικής την συνεργασία Ertl – Κεβρεκίδη.

Έχει επίσης διατελέσει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Cambridge, της Λειψίας, του Wisconsin, του Colorado, στο Caltech, καθώς και στο Los Alamos National Laboratory.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ