Ένας από τους 200 κορυφαίους κλινικούς ερευνητές στον κόσμο
Ο Γεώργιος Χρούσος είναι Καθηγητής και Διευθυντής της Πρώτης Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, ήταν καθηγητής Παιδιατρικής, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσινγκτον και διακεκριμένος ερευνητής της ανεξάρτητης ερευνητικής Κλινικής και Εργαστηριακής Μονάδας του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης (NICHD). Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 200 κορυφαίους κλινικούς ερευνητές στον κόσμο και στους συχνότερα αναφερόμενους για το έργο του στον τομέα της Ενδοκρινολογίας και Παιδιατρικής.
Γεννήθηκε στην Πάτρα. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και αποφοίτησε πρώτος στο έτος του, το 1975. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στην Ενδοκρινολογία, Μεταβολισμό και Διαβήτη στο Κλινικό Κέντρο του NIH στο Μέριλαντ.
Για αρκετά χρόνια διετέλεσε επικεφαλής και έπειτα Διευθυντής του τμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης (National Institute of Child Health and Human Development – NICHD).
Ο Δρ. Χρούσος είναι ο πρώτος Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (2001-2002). Είναι κάτοχος έδρας στην UNESCO στον τομέα της Εφηβικής Υγείας.
Έχει εστιάσει την έρευνά του στον άξονα υποθαλάμου- υπόφυσης- επινεφριδίων (ΥΥΕ), ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στο στρες. Η έρευνα του έχει οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση της Φυσιολογίας και Παθοφυσιολογίας του στρες σε νευροενδοκρινικό, κυτταρικό και μοριακό επίπεδο.
Έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως για την προσφορά του με διεθνώς πρωτότυπα πορίσματα στο μοριακό σύστημα μετάδοσης του σήματος των γλυκοκορτικοειδών στο κύτταρο, στις νόσους του άξονα υποθαλάμου- υπόφυσης- επινεφριδίων (ΥΥΕ), όπως το σύνδρομο Cushing, η νόσος του Addison και η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων, στη φυσιολογία της ορμόνης κορτικοτροπίνης (CRH) καθώς και στην ανάπτυξη και υπερέκκριση της, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, νευρική ανορεξία και σε άλλες διαταραχές που σχετίζονται με το στρες, αλλά και για την αποσαφήνιση της διαφορικής διάγνωσης της κατάθλιψης που σχετίζονται με τα σύνδρομα Pseudocushing και Cushing.
Ο Έλληνας ερευνητής έχει συμβάλει σημαντικά στην βιοϊατρική βιβλιογραφία καθώς επίσης και με το έργο του έχει ανοίξει νέους ορίζοντες σε ένα φάσμα κλινικών καταστάσεων πέραν της κλασικής ενδοκρινολογίας, όπως η φλεγμονή, το χειρουργικό στρες, ο ύπνος και το σηπτικό σοκ, καθώς επίσης και σε χρόνιες διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, οι διατροφικές διαταραχές, το άσθμα, το μεταβολικό σύνδρομο και οι αυτοάνοσες φλεγμονώδεις νόσους.
Ο Χρούσος έχει ρεκόρ δημοσιεύσεων, καθώς περισσότερα από 16 επιστημονικά κείμενα του έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό New England Journal of Medicine συμπεριλαμβανομένου του “The Hypothalamic-Pituitary-Adrenal Axis and Immune-Mediated Inflammation”. Επίσης, στο ρεκόρ του συγκαταλέγονται πάνω από 1.100 επιστημονικές εργασίες, επιμέλεια σε 29 βιβλία, μεταξύ των οποίων δύο δημοφιλή βιβλία ηλεκτρονικού τύπου και δύο εγκυκλοπαίδειες.
Του έχουν απονεμηθεί μερικά από τα πιο σημαντικά βραβεία όπως: το Βραβείο Fred Conrad Koch από την Ενδοκρινολογική Εταιρεία των Ηνωμένων Πολιτειών (2014), το βραβείο του Επίτιμου Καθηγητή από το Πανεπιστήμιο Warwick των Ηνωμένων Πολιτειών (2013), το βραβείο UNICEF από την Εθνική Επιτροπή της UNICEF στην Αθήνα (2012), το μετάλλιο Albert Struyvenberg από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Κλινικής Έρευνας (2012), το βραβείο Κωνσταντίνος Μοίρας από την Ακαδημία Αθηνών (2011), το Αριστείο Μποδοσάκη (2011).