Κατασκεύασε ένα οικονομικό ρομποτικό χέρι με 3D εκτύπωση
Έργα Ελλήνων

Κατασκεύασε ένα οικονομικό ρομποτικό χέρι με 3D εκτύπωση

Ο Μηνάς Λιαροκάπης είναι ο ιδρυτής της OpenBionics και συνιδρυτής της Open Robot Hardware και της HandCorpus. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση ανθρώπου και μηχανής, στις αυτοματοποιημένες κινήσεις ρομποτικού χεριού καθώς και στη μηχανική μάθηση και αναγνώριση προτύπων.

Ο Μ. Λιαροκάπης γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Έλαβε το πτυχίο του Μηχανικού Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο Πατρών το 2008, στη συνέχεια ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακές του σπουδές στις Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2010. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2014 έλαβε το διδακτορικό του από το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Από τον Αύγουστο του 2014, είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο GRAB του Πανεπιστήμιου Yale, των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το πάθος του είναι να προσφέρει λύσεις με τη βοήθεια της ρομποτικής σε καθημερινά προβλήματα, να αναπτύσσει νέα ρομποτικά και βιονικά συστήματα καθώς και να εργάζεται στα πεδία της ηλεκτρολογίας, των υπολογιστικών συστημάτων και της μηχανολογίας.

Ο Μ. Λιαροκάπης, μαζί με τον Αγησίλαο Ζησιμάτο, Χριστόφορο Μαυρογιάννη και τον Γιώργο Κοντούδη δημιούργησαν την ομάδα OpenBionics στο εργαστήριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με επιβλέποντα καθηγητή τον Κώστα Κυριακόπουλο. Έχοντας αγοράσει ένα ρομποτικό χέρι αξίας 60.000 ευρώ από το German Space Agency, συνειδητοποίησαν ότι η αξία του ήταν πολύ μεγάλη για κάτι που δεν ήταν τόσο πρακτικό όσο θα έπρεπε. Έτσι αποφάσισαν να κατασκευάσουν ένα ρομποτικό χέρι αξίας 180 ευρώ και να είναι διαθέσιμο σε όλους αφού θα μπορούν οι ίδιοι να το φτιάχνουν με τη χρήση ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή.

Με την ιδέα αυτή κέρδισαν το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό 2015 Robotdalen International Innovation στη Σουηδία και τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό 2015 Hackaday, έναν από τους πιο γνωστούς διαγωνισμούς καινοτομίας για open hardware στο κόσμο. Ο στόχος τους τώρα είναι να αναπτύξουν εξωσκελετικές λύσεις ή την αύξηση των ανθρωπίνων δυνατοτήτων προκειμένου να βοηθήσουν την παραγωγικότητα και τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος.

Ο Μηνάς Λιαροκάπης είναι επίσης συνιδρυτής της HandCorpus, μιας ανοιχτής βάσης δεδομένων για κοινή χρήση και ανάκτηση δεδομένων που αφορούν το ανθρώπινο και ρομποτικό χέρι, καθώς και της Open Robot Hardware, που χρησιμεύει ως πόρος για ιδέες ανοιχτού κώδικα σε μηχανικές και ηλεκτρικές λύσεις, με ιδιαίτερη έμφαση σε ιδέες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές ρομποτικής, ρομποτικής έρευνας και εκπαίδευσης.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ