Διάσημη παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος
Έργα Ελλήνων

Διάσημη παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος

Η Πηνελόπη Σφυρή είναι διάσημη σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Έγινε ευρέως γνωστή με τη τριλογία “Η παρακμή του δυτικού πολιτισμού” καθώς και από την ταινία “Ο κόσμος του Γουέιν”.

Γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1945 στη Νέα Ορλεάνη της Λουισιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πατέρας, ήταν Έλληνας μετανάστης στην Αμερική. Ήταν ο ιδιοκτήτης του περιοδεύοντα θιάσου “Μαγική Αυτοκρατορία”. Η διάσημη σκηνοθέτης είναι πρώτη εξαδέλφη του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Μέχρι τα 7 της, ταξίδευε διαρκώς μαζί με τον θίασο του πατέρα της. Μετά τη δολοφονία του, η ίδια μαζί με τη μητέρα της και τα τρία αδέρφια της, πήγαν στην Καλιφόρνια. Εκεί τελείωσε το σχολείο Westminster και στη συνέχεια σπούδασε Βιολογικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Χρειάστηκε να εργαστεί ως σερβιτόρα για να καλύψει τα έξοδά της για τη σχολή κινηματογράφου και κατάφερε να πάρει το μεταπτυχιακό της στις Θεατρικές Τέχνες από το πανεπιστήμιο UCLA του Λος Άντζελες.

Το 1969 σκηνοθέτησε τη πρώτη της ταινία “Uncle Tom’s Fairy Tales” και το 1972 τη μικρή μήκους ταινία “I Don’t Know”.
Το 1974, η Σφυρή ίδρυσε την πρώτη εταιρεία μουσικής παραγωγής στο Λος Άντζελες την «ROCK ‘N REEL». Είχε αναλάβει την παραγωγή, τη σκηνοθεσία και την επιμέλεια των βίντεο για πολλά μεγάλα συγκροτήματα της δεκαετίας του ‘70 και του ‘80.

Η Σφυρή το 1981 ήταν η σκηνοθέτης και η παραγωγός του ντοκιμαντέρ “Η παρακμή του δυτικού πολιτισμού” για την πανκ και ροκ μουσική. Στη συνέχεια σκηνοθέτησε το δεύτερο μέρος “Η παρακμή του δυτικού πολιτισμού: Τα χρόνια της Μέταλ Μουσικής” για τη μέταλ μουσική στο Λος Άντζελες και το 1998 κυκλοφόρησε το τρίτο μέρος “Η παρακμή του δυτικού πολιτισμού Μέρος 3” επιστρέφοντας στους δρόμους του Λος Άντζελες και στην πανκ και ροκ μουσική.

Το 1983 σκηνοθέτησε τη ταινία “Suburbia” όπου και κέρδισε το βραβείο Best First Feature Film Award από το κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σικάγο. Στη συνέχεια σκηνοθέτησε πολλές ταινίες, κάποιες από τις οποίες είναι οι: “The Boys Next Door” (1985), “Hollywood Vice Squad” (1986), “Dudes” (1987) καθώς και μουσικά ντοκιμαντέρ όπως το “Thunder and Mud” (1990), το “Rap’s Most Wanted” (1991) και το ντοκιμαντέρ “UFO Abductions” (1991).

Το 1992, σκηνοθέτησε την ταινία “Ο κόσμος του Γουέιν” με πρωταγωνιστή τον Μάικ Μάιερς. Η ταινία κέρδισε το βραβείο Top Box Office Films Award στα βραβεία ASCAP. Συνολικά η ταινία κέρδισε 3 βραβεία και άλλες 3 υποψηφιότητες. Επίσης σκηνοθέτησε και το βίντεο κλιπ για το τραγούδι “Bohemian Rhapsody” των Queens και κέρδισε μια υποψηφιότητα για Grammy.

Το 1993 έκανε την παραγωγή, σκηνοθέτησε και ήταν η σεναριογράφος για κάποια επεισόδια της τηλεοπτικής κωμικής σειράς “Danger Theater”. Επίσης έκανε την παραγωγή και τη σκηνοθεσία της ταινίας “The Beverly Hillbillies”. Ένα χρόνο αργότερα έγραψε και σκηνοθέτησε τη ταινία “The Little Rascals” και το 1996 τη κωμική ταινία “Black Sheep”. Έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες “Senseless” και “The Thing in Bob’s Garage” το 1998, το ντοκιμαντέρ “Hollyweird” (1999), το “Dear Doughboy” (2000), “The Kid & I” (2005) όπου έκανε και τη παραγωγή, το “Balls to the Wall” (2011), το “Five” (2011) και το “The Real St. Nick” (2012).

Έχει κάνει και κάποιες εμφανίσεις σε ταινίες όπως  “The Ski Bum”, “Wayne’s World” και “The Second Coming of Suzanne”.

Το Γυναικείο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Όρεγκον Πόρτλαντ την όρισε ως τιμώμενο πρόσωπο της χρονιάς 2013.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ