Διάσημος ηθοποιός στη Ρωσία
Έργα Ελλήνων

Διάσημος ηθοποιός στη Ρωσία

Ο Ευκλείδης Κιουρτζίδης είναι ηθοποιός και έχει καταφέρει με το ταλέντο του να εντυπωσιάσει τους Ρώσους. Έγινε ευρύτερα γνωστός από τη συμμετοχή του στην ταινία δράσης “Voyna” καθώς και από τους ρόλους που έχει υποδυθεί σε θεατρικές παραστάσεις.

Γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1968 στη πόλη Γεσεντουκί της Νότιας Ρωσίας από ελληνικής καταγωγής γονείς. Από το 1983 έως και το 1987 φοίτησε στο Θεατρικό Σχολείο Dnepropetrovsk και από το 1993 έως και το 1997 φοίτησε στο Ινστιτούτο κινηματογράφου Γερασίμωφ στη Μόσχα, που θεωρείται η παλαιότερη κινηματογραφική σχολή στον κόσμο.

Ξεκίνησε την καριέρα του στην τηλεοπτική σειρά “Dose detektiva Dubrovskogo” το 1999. Στη συνέχεια εμφανίστηκε στη ταινία του 2002 “Voyna” υποδυόμενος τον Ruslan. Η ταινία απέσπασε τρία βραβεία και έξι ακόμα υποψηφιότητες.

Η επόμενή του εμφάνιση ήταν στη τηλεοπτική σειρά “Spetsnaz” ως Vagif το 2002 και ένα χρόνο αργότερα στη δραματική ταινία “Babij Jar” ως Sascha Lerner. Το 2004 εμφανίστηκε στη κωμωδία “Super-tyoshcha dlya neudachnika” καθώς και στη τηλεοπτική σειρά “Balzakovskiy vozrast, ili Vse muzhiki svo…” στο ρόλο του Artyom.

Στη συνέχεια έπαιξε στις ταινίες “Ot 180 ivyshe” και “Moy lichnyyvrag” το 2005 και στις τηλεοπτικές σειρές “Lola i Markiz. Virtuozy legkoy nazhivy” και “Molody i schastlivy” υποδυόμενος τον Arkady Golubγια 12 επεισόδια.

Το 2006 υποδύθηκε τον Kisa Katzman στη κωμωδία “Dikari”, το 2007 τον Serega στη κωμωδία “Lyubov-Morkov”, το 2008 τον Makar στη περιπέτεια “Ruka na schaste” και το 2009 τον Igor Kirillov στη δραματική ταινία “Ryabiny grozdya alye”.

Το 2012, εμφανίστηκε στη τηλεοπτική σειρά “Odessa-mama” ως David Pachuliya καθώς και στις ταινίες “Belyymavr, ili Intimnye istorii o moikh sosedyakh” (2012), στη “Zhizn posle zhizni” (2013), στη “Kavkazskaya plennitsa!” (2014) και στη “Fotograf” (2015).

Είναι ιδιαίτερα γνωστός και για τους ρόλους που έχει υποδυθεί στο θέατρο. Έχει εμφανιστεί σε πολλά θεατρικά έργα μεταξύ των οποίων στη τραγωδία του Σοφοκλή “Αντιγόνη” στη Μόσχα στο ρόλο του Κρέοντα.

Ο Ευκλείδης Κιουρτζίδης βρίσκεται στη λίστα της Εγκυκλοπαίδειας “Οι άνθρωποι της χιλιετίας” μαζί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλες διάσημες προσωπικότητες. Το 2008 βραβεύτηκε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τη συνεισφορά του στη πολιτιστική κουλτούρα της Ρωσίας.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ