Ειδικεύεται στα βλαστοκύτταρα και την αναγεννητική ιατρική
Ο Σταν Γρόνθος είναι ιατρικός ερευνητής και ειδικεύεται στη βιολογία των βλαστοκυττάρων και την αναγεννητική ιατρική. Είναι ιδρυτής και επικεφαλής του εργαστηρίου Mesenchymal Stem Cell στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, στην Αυστραλία.
Οι εργαστηριακές του έρευνες επικεντρώνονται στην προέλευση και στις βιολογικές ιδιότητες διαφόρων μεταγεννητικών πληθυσμών μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων (MSC) που δημιουργούν συνδετικούς ιστούς όπως τον λιπώδη ιστό, τον λείο μυ, τον καρδιακό μυ, τα οστά, τους χόνδρους, την οστεΐνη και την οδοντίνη.
Η ερευνητική του ομάδα επιδιώκει να προσδιορίσει τα κρίσιμα γονίδια και τους επιγενετικούς παράγοντες που ρυθμίζουν την αυτό-ανανέωση των MSC, τον πολλαπλασιασμό και την διαφοροποίηση, καθώς και τους παράγοντες που μεσολαβούν στην ρύθμιση της αγγειογένεσης και της διαφοροποίησης των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Η έρευνά του αποσκοπεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη αποτελεσματικότερων και ασφαλέστερων θεραπειών για πολλές κλινικές ασθένειες και παθήσεις.
Το 1999, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του από το τμήμα Ορθοπεδικής Χειρουργικής και Τραύματος στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας. Την περίοδο 1999-2001 υπήρξε ερευνητής στο Ινστιτούτο Οδοντιατρικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας στη Βηθεσδά των Ηνωμένων Πολιτειών, στο εργαστήριο της Δρ. Pamela GehronRobey. Εκεί έκανε αρκετές δημοσιεύσεις που περιέγραφαν την ταυτοποίηση των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων από το μυελό των οστών και τους λιπώδεις και οδοντικούς ιστούς.
Το 2002, ίδρυσε το εργαστήριο Mesenchymal StemCell στο Ινστιτούτο Hanson και το 2014 μετέφερε το εργαστήριό του στο νεόκτιστο ινστιτούτο υγείας SAHMRI.
Έχει λάβει πληθώρα διακρίσεων, εκ των οποίων το 2004 την υποτροφία NHMRC R.D. Wright, το 2008 την υποτροφία NHMRC Senior Research Fellowship Level A καθώς και το 2013 την υποτροφία NHMRC Principal Research. Ο Έλληνας επιστήμονας κατέχει πάνω από 35 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Παπαϊωάννου Αικατερίνη
-20/05/2017 8:27 πμ
Καταρχάς Συγχαρητήρια στην επιστημονική σας προσπάθεια. Ήθελα να ρωτήσω αν κάπου εφαρμόζεται η αναγέννηση χόνδρου γόνατος με έγχυση βλαστοκυττάρων……