Ιδρυτής του Εργαστηρίου Υποβρύχιων Αυτόνομων Οχημάτων του ΜΙΤ
Ο Χρυσόστομος Χρυσοστομίδης είναι Καθηγητής Μηχανολογίας και Ωκεανομηχανικής και Διευθυντής στο Κολεγιακό Πρόγραμμα Sea Grant του Πανεπιστημίου ΜΙΤ. Έγινε Διευθυντής εκεί το 1982 και ήταν ο ιδρυτής του Εργαστηρίου Υποβρύχιων Αυτόνομων Οχημάτων το 1989 με σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογίας και συστημάτων για προηγμένα αυτόνομα οχήματα επιφάνειας και υποβρύχια οχήματα.
Το 2003, με το προσωπικό του οργανισμού Sea Grant του MIT, δημιούργησε το πρόγραμμα Sea Perch με χρηματοδότηση του Γραφείου Ναυτικών Ερευνών. Το πρόγραμμα αυτό διδάσκει εκπαιδευτικούς στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο ώστε να κατασκευάσουν ένα απλό, υποβρύχιο τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ROV), φτιαγμένο από σωλήνες πολυχλωριούχου βινυλίου (PVC) και άλλα φτηνά και εύκολα διαθέσιμα υλικά.
Έχει πάνω από 100 επιστημονικές δημοσιεύσεις, κάτι που μαρτυρά την τεράστια ποικιλία στα ενδιαφέροντά του, όπως σχεδιαστική μεθοδολογία για πλοία, σχεδιασμός υποβρύχιων οχημάτων, σχεδιαστικά ζητήματα σε προηγμένες κατασκευές πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του ολοκληρωτικά ηλεκτρικού πλοίου και του T-craft.
Όσον αφορά την εκπαίδευσή του, πήρε το πτυχίο του στη Ναυπηγική στο Πανεπιστήμιο του Newcastle-Upon-Tyne το 1965, το μεταπτυχιακό του στη Ναυπηγική και τη Ναυτική Μηχανολογία στο ΜΙΤ το 1967, το δεύτερο μεταπτυχιακό του στη Ναυπηγική από το ΜΙΤ το 1968, και το διδακτορικό του και πάλι από το ΜΙΤ το 1970 στην Ανάλυση Συστημάτων Πλοίων.
Σχετικά με τη θητεία του στο ΜΙΤ, από το 1970 ως το 1982 διετέλεσε Αναπληρωτής κι Επίκουρος Καθηγητής Ναυπηγικής, από το 1981 ως το 1982 και το 1994 ήταν Αν. Επικεφαλής του τμήματος Ωκεανομηχανικής, από το 1994 ως το 2002 ήταν Επικεφαλής στο ίδιο τμήμα, ενώ από το 1982 ως σήμερα είναι Καθηγητής Ωκεανομηχανικής στο ΜΙΤ.
Είναι μέλος του Royal Institute of Naval Architects στην Αγγλία και μέλος της Society of Naval Architects & Marine Engineers των ΗΠΑ.
Όσον αφορά τα βραβεία και τις διακρίσεις έχει λάβει το βραβείο The Captain Joseph H. Linnard το 1978, ενώ ήταν Ερευνητής Καθηγητής από το 1985 ως το 1987 και Καθηγητής Καινοτομίας στη Σχολή Μηχανολογίας από το 1991 ως το 1993.
«Το μεγαλύτερο πάθος μου στην έρευνα είναι ό,τι έχει να κάνει με τα πλοία. Πρέπει πραγματικά να τα σχεδιάσεις από την αρχή με λεπτομέρεια για να μπορούν να λειτουργήσουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες στη θάλασσα. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με αυτό τη δεκαετία του ’60 και να ‘μαι τώρα, σχεδόν 40 χρόνια μετά, να πιάνω τον εαυτό μου να μαγεύεται ακόμα με τα πλοία. Δουλεύοντας στο ΜΙΤ, αυτό που με εντυπωσιάζει περισσότερο είναι το ότι συνεργάζομαι με νέους ανθρώπους, κάτι που μου επιτρέπει να τους καθοδηγώ, να τους διαμορφώνω σε σπουδαίους μηχανικούς και σπουδαίους επιστήμονες, και να τους ωθώ στο να πετυχαίνουν πράγματα που εγώ ο ίδιος δε μπορούσα να πετύχω. Έτσι, με τη βοήθεια των νέων και την επιθυμία τους να ανακαλύπτουν νέα σύνορα στην επιστήμη, μπορώ κι εγώ να κατακτήσω ολόκληρο τον κόσμο κατά κάποιο τρόπο», λέει ο Χρυσοστομίδης.