Απέδειξε πως το κάπνισμα επηρεάζει την απόδοση ορισμένων φαρμάκων
Έργα Ελλήνων

Απέδειξε πως το κάπνισμα επηρεάζει την απόδοση ορισμένων φαρμάκων

Ο Ρος Βλάχος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο RMIT της Αυστραλίας. Ο Βλάχος ήταν ο ένας από τους ερευνητές μιας νέας μελέτης που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα φάρμακα για τις παθήσεις του πνεύμονα μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά όταν ο ασθενής που τα λαμβάνει είναι εκτεθειμένος στον καπνό του τσιγάρου ή στον ιό της γρίπης. Τα ευρήματα έχουν τεράστιες επιπτώσεις για όσους υποφέρουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Clinical Science.

Βρίσκεται στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο από τον Φεβρουάριο του 2015, ενώ στο παρελθόν από το 1998 ως το 2015 ήταν Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Καρδιαγγειακή ιατρική και αιματολογία, στην ανοσολογία, τις κλινικές επιστήμες, τη φυσιολογία και την εναλλακτική ιατρική.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια περιλαμβάνει ασθένειες όπως το πνευμονικό εμφύσημα, η χρόνια βρογχίτιδα κ.α. Η κύρια αιτία της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας είναι το κάπνισμα, και όσο καπνίζει το άτομο, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση της νόσου.

«Υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη για νέες θεραπείες που θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τους περιορισμούς που υφίστανται τα υπάρχοντα φάρμακα που χρησιμοποιούμε στη μάχη κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας και των εξάρσεων που σχετίζονται με την ασθένεια», λέει ο Ρος Βλάχος σε παλαιότερη συνέντευξή του.

«Όταν συνδυαστεί με τη γνώση που έχουμε από την κλινική έρευνα, η έκθεση των ζωικών μοντέλων στον καπνό, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στην αναζήτηση για νέες θεραπείες για αυτή την ασθένεια που σου αλλάζει τη ζωή».

Όσοι υποφέρουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια έχουν δυσκολία στην αναπνοή, κυρίως εξαιτίας του ότι φράσσεται η αναπνευστική οδός. Υποφέρουν επίσης από επίμονο φλέγμα και συχνές μολύνσεις στην περιοχή των πνευμόνων.

Ένα από τα πιο συχνά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας είναι η σαλβουταμόλη. Η θετική της δράση έγκειται στο ότι η ουσία διαστέλλει την αναπνευστική οδό του ασθενή, κάνοντας έτσι πιο εύκολη τη διαδικασία της αναπνοής. Παρόλα αυτά, η αποτελεσματικότητα τέτοιων ουσιών μπορεί να περιορίζεται. Σε αυτή την πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν τμήματα πνευμόνων που είχαν εκτεθεί στον καπνό του τσιγάρου και μια εκδοχή του ιού της γρίπης Α. Βρήκαν πως ο ιστός των πνευμόνων που είχε εκτεθεί στα παραπάνω, ανταποκρινόταν λιγότερο στη σαλβουταμόλη.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι ο καπνός του τσιγάρου και οι ιικές μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος ενδέχεται να επιδεινώσουν την ικανότητα της σαλβουταμόλης να διαστέλλει την αναπνευστική οδό», λέει ο Sebastian Johnston, ένας από τους ερευνητές που πήραν μέρος στη μελέτη. «Τα ευρήματα αυτά τονίζουν άλλη μια φορά ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία, και ειδικότερα αν υποφέρει κανείς από άσθμα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε αν η άλλη ουσία που χρησιμοποιείται συχνά για την ανακούφιση της αναπνευστικής οδού, το ιπρατρόπιο, το οποίο δρα μέσω διαφορετικού μηχανισμού, επηρεάζεται εξίσου από τον καπνό του τσιγάρου και/ή την ιική μόλυνση».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ