Ελληνική «υπογραφή» στη μάχη κατά του καρκίνου
Έργα Ελλήνων

Ελληνική «υπογραφή» στη μάχη κατά του καρκίνου

Η Άννα-Μαρία Γεωργουδάκη είναι μια πολλά υποσχόμενη ερευνήτρια Βιοϊατρικής, που προσπαθεί μέσω της έρευνάς της να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αυξάνει τις πιθανότητες για πρόληψη του καρκίνου.

Η Άννα-Μαρία κατάγεται από τη νησί της Κω. Είναι μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Rockefeller από τον Ιανουάριο του 2016. Στα πρώτα της βήματα, παρακολούθησε Βιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για δύο εξάμηνα τη χρονιά 2003-2004, αλλά τελικά πήρε το πτυχίο της και το μεταπτυχιακό της στη Βιοϊατρική από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, από το 2004 ως το 2008 στη Στοκχόλμη. Έγινε βοηθός Καθηγητή Πανεπιστημίου εκεί από τον Ιούνιο του 2008 ως τον Ιούλιο του 2009, και συνέχισε στην ίδια θέση από το 2009 ως το 2010. Από το Μάρτιο του 2010 ως τον Δεκέμβριο του 2015 έκανε το διδακτορικό της και πάλι στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στο τμήμα Μικροβιολογίας, Όγκων και Κυτταρικής Θεραπείας, εστιάζοντας στην καρκινική ανοσοθεραπεία.

Με τον όρο ανοσοθεραπεία εννοούμε ένα είδος αντιμετώπισης του καρκίνου που παίζει το ρόλο του «δυναμωτικού» για τις φυσικές άμυνες του οργανισμού στην αντιμετώπιση της λοίμωξης. Χρησιμοποιεί ουσίες που είτε τις παράγει ο ίδιος ο οργανισμός είτε παράγονται εργαστηριακά, με σκοπό τη βελτίωση ή αποκατάσταση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, στο Τμήμα Μικροβιολογίας, Όγκων και Κυτταρικής Βιολογίας, στη Σουηδία, όπου μαζί με την ερευνητική της ομάδα παρήγαγαν αντισώματα που αναπρογραμματίζουν ένα είδος μακροφάγων κυττάρων στους όγκους, κάνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα πιο ικανό να αναγνωρίσει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Cell Reports” και είναι αρκετά ελπιδοφόρα καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα μορφή θεραπείας και ίσως να αποτελέσει ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο στο μέλλον για τη θεραπεία του καρκίνου.

«Βρήκαμε ένα καινούριο τρόπο να χρησιμοποιούμε τα αντισώματα για την ανοσοθεραπεία, ενεργοποιώντας τα κύτταρα -τα μακροφάγα- του ανοσοποιητικού συστήματος στον όγκο», λέει ο ο ερευνητής και μέλος της ομάδας Mikael Karlsson στο τμήμα Μικροβιολογίας, Όγκων και Κυτταρικής Βιολογίας. «Αυτό κάνει πιο εύκολα τα πράγματα ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει τον όγκο, και οι μελέτες σε ζώα σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες καρκίνων έχουν δώσει ελπιδοφόρα αποτελέσματα».

Για την παρούσα μελέτη οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στα μακροφάγα τα οποία είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που έχουν σαν λειτουργία την καταπολέμηση της λοίμωξης. Παρόλα αυτά, κάποια μακροφάγα επηρεάζουν το περιβάλλον τους στον όγκο κάνοντας τις συνθήκες πιο εύκολες για την επιβίωση και διάδοση των καρκινικών κυττάρων. Στους όγκους είναι πολύ συνηθισμένη μια κατηγορία μακροφάγων που εμποδίζει τα Τ λεμφοκύτταρα και άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού να αναγνωρίζουν και να εξολοθρεύουν τα καρκινικά κύτταρα. Οι ερευνητές έκαναν το εξής: κατάφεραν να αναπρογραμματίσουν και να ενεργοποιήσουν αυτά τα μακροφάγα χρησιμοποιώντας ένα αντίσωμα στοχευμένο σε μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια του κυττάρου, που εμπόδιζε την ανάπτυξη και διάδοση των όγκων σε ποντίκια. Η θεραπεία με τα αντισώματα βοήθησε στην ανάπτυξη της ανοσοθεραπείας με Τ-λεμφοκύτταρα σε κλινικές δοκιμές. Οι ερευνητές δείχνουν ακόμη πως τέτοιου είδους μακροφάγα μπορούν να βρεθούν στους καρκίνους του μαστού του δέρματος (μελάνωμα), και για αυτό το λόγο ελπίζουν να μπορέσουν να αναπτύξουν ένα αντίσωμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά στη θεραπεία αυτών των ασθενών.

Διαβάστε περισσότερα για τη νέα μέθοδο ανοσοθεραπείας του καρκίνου

 

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Μπράβο στο κορίτσι και στην επιστήμη του όταν είναι για να βοηθηθούν οι άνθρωποι!


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ