Από τους πρώτους δημιουργούς εταιρειών 3D εκτυπώσεων στον κόσμο
Έργα Ελλήνων

Από τους πρώτους δημιουργούς εταιρειών 3D εκτυπώσεων στον κόσμο

Η Μαρίνα Χατσοπούλου είναι επιτυχημένη επιχειρηματίας. Είναι Πρόεδρος και επενδύτρια στην Levitronix Technologies. Είναι Διευθύντρια στην Cynosyre Inc., μια εταιρεία 300 εκατ. δολαρίων που πρωτοπορεί στην αγορά της αισθητικής διόρθωσης με λέιζερ. Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Nantucket Conference, του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης EGG στην Ελλάδα και του ΜΙΤ Enterprise Forum Greece.

Η Μαρίνα Χατσοπούλου ήταν η ιδρύτρια και πρωταρχική επενδύτρια στην “Z Corporation” από το 1994 μέχρι και την επιτυχημένη πώληση της εταιρείας το 2005. Η εταιρεία ήταν ηγέτιδα στις 3D εκτυπώσεις, τη γνωστή τεχνολογία που παράγει πρωτότυπα μέσα από δεδομένα σε πολύ χαμηλό κόστος και υψηλή ταχύτητα. Διετέλεσε επίσης Διευθύντρια του GSI Group, μιας εταιρείας αξίας 300 εκατ. δολαρίων που προμηθεύει προϊόντα λέιζερ και της Contex Holding, μιας εταιρείας αξίας 100 εκατ. δολαρίων, κορυφαίας κατασκευάστριας σκάνερ μεγάλης επιφάνειας. Ήταν επίσης επενδύτρια και Διευθύντρια στην Tea Forte, μια πολυτελή μάρκα τσαγιών και αξεσουάρ, που πωλήθηκε στη Sara Lee στα τέλη του 2011. Ήταν επίσης επενδύτρια και Διευθύντρια της Dear Kate και είναι επενδύτρια στην Codebender, που έχει έδρα την Ελλάδα.

Το 2001 τιμήθηκε με το βραβείο τεχνολογίας Mass High Tech 2001 All-Star Award για hardware. Έχει παρουσιαστεί σε έντυπα όπως τα Fortune, Forbes, Fast Company, Boston Business Journal, the Boston Globe και Technology Review. Είναι ομιλήτρια σε συνέδρια τεχνολογίας και σε κορυφαία business schools και το 2008 ήταν στη λίστα του Boston Magazine με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της πόλης. Έχει επίσης δημοσιεύσει άρθρα στα Design News και Time Compression Technologies.

Από μικρό παιδί η Μαρίνα ονειρευόταν να διευθύνει τη δική της επιχείρηση. Σπούδασε μαθηματικά και μουσική στο Πανεπιστήμιο Brown και έκανε ένα ιδανικό ξεκίνημα στην αγορά εργασίας δουλεύοντας στην Chase Manhattan στη Wall Street. Ένιωθε όμως ότι κάτι της έλειπε.

«Ένιωθα ότι δεν ήμουν καθόλου δημιουργική», λέει. Θέλοντας να ασχοληθεί πιο ενεργά με το επιχειρείν, το 1990 ξεκίνησε να δουλεύει για τον πατέρα της, Γιώργο Χατσόπουλο, στην εταιρεία τεχνολογίας του, τη Thermo Electron. Εκεί ασχολήθηκε με συγχωνεύσεις και εξαγορές, ανακαλύπτοντας έτσι ότι ήθελε περισσότερες γνώσεις. Έτσι αποφάσισε να σπουδάσει στο ΜΙΤ, όπου έκανε μεταπτυχιακό στη μηχανολογία.

Στη διάρκεια των σπουδών της, η ίδια και ο σύζυγός της, Walter Bornhorst, αγόρασαν και απεκατέστησαν κάποια εγκαταλελειμμένα κτήρια στο Back Bay. Η Μαρίνα έκανε το σχεδιασμό και κατασκεύασε τριδιάστατα μοντέλα. Το 1994, όταν διερευνούσε πιθανές επιχειρηματικές ευκαιρίες στο γραφείο τεχνολογίας του ΜΙΤ, ξεπήδησε η τεχνολογία 3D εκτυπώσεων. Μηχανές πλέον μπορούσαν να παράγουν φτηνά πρωτότυπα, από μπουκάλια μέχρι εξαρτήματα μηχανών. «Κατάλαβα την αξία ενός φυσικού μοντέλου για αρχιτεκτονική εφαρμογή, και φαντάστηκα το ίδιο να συμβαίνει στην αγορά σχεδίασης», λέει η ίδια. Πήρε την απαραίτητη άδεια για την τεχνολογία και ίδρυσε την “Z Corporation” μαζί με το σύζυγό της και τον Jim Bredt.

Η εταιρεία αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα, και το 2005 την αγόρασε ένας Δανέζικος όμιλος. «Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, είμαστε απίστευτα τυχεροί με την τεχνολογία», λέει η Μαρίνα. «Πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι θα περιμέναμε. Όλη η εμπειρία ήταν φανταστική».

Τι κάνει όμως καλό έναν επενδυτή; «Χρειάζεσαι έναν επενδυτή που θα είναι υπομονετικός, που έχει ζήσει από την αρχή μια start up και την κατανοεί πλήρως. Πάντα υπάρχουν εμπόδια στη διαδρομή, αλλά ένας καλός επενδυτής θα παραμείνει πιστός στην εταιρεία και θα είναι δίπλα της παρόλα τα εμπόδια, και θα σου δώσει χρήματα όταν περνάς μια δύσκολη περίοδο. Φυσικά χρειάζεται και ειδικές γνώσεις της βιομηχανίας, ώστε να σε εφοδιάσει με χρήσιμες επαφές, πελάτες και συμβούλους», λέει η Μαρίνα σε προηγούμενη συνέντευξή της.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ