Άφησε την Βιοχημεία για τα Όσκαρ
Έργα Ελλήνων

Άφησε την Βιοχημεία για τα Όσκαρ

Ο Μιχάλης Παλαιοδήμος είναι κινηματογραφιστής με έδρα το Λονδίνο και διευθυντής Φωτογραφίας στην ταινία μικρού μήκους “Stutterer”, που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στην 88η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ.

Γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1984 στην Αθήνα και σε ηλικία 17 ετών μετακόμισε στο Λονδίνο για να σπουδάσει Κλινική Βιοχημεία. Μέχρι τότε ήταν ερασιτέχνης φωτογράφος, αλλά όταν γύρισε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη θητεία του στο στρατό, είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με μερικά ελληνικά περιοδικά (Esquire, Vogue, Cosmopolitan) προτού ασχοληθεί με τη βιομηχανία του κινηματογράφου (τα πρώτα του βήματα ήταν σαν βοηθός παραγωγής στην Pulse Films στο Λονδίνο).

Σκηνοθέτης της ταινίας “Stutterer” είναι ο Benjamin Cleary και πρωταγωνιστούν οι Matthew Needham, Chloe Pirrie και Eric Richard. Όπως είπε ο ίδιος ο Παλαιοδήμος, πριν από περίπου δύο χρόνια ο συνεργάτης του, Μπέντζαμιν, του έδειξε το σενάριο της ταινίας «Stutterer» και εκείνος ενθουσιάστηκε. Αυτό ήταν αρκετό έτσι ώστε οι δύο φίλοι να ξεκινήσουν αμέσως τα γυρίσματα με ελάχιστα χρήματα.

Η ταινία γυρίστηκε με πραγματικά μικρό μπάτζετ κοντά στις 5.000 λίρες, ο σκηνοθέτης νοίκιαζε το δωμάτιό του για δύο μήνες και κοιμόταν στον καναπέ ενός φίλου, ώστε κάθε οικονομία που έκανε, έμπαινε για το γύρισμα της ταινίας.

«Όταν είχαμε αρχίσει και πηγαίναμε στα φεστιβάλ και σε κάποια κερδίζαμε, αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει απήχηση στον κόσμο, ότι του αρέσει πολύ αυτή η ταινία», ανέφερε.

Ο Μάικλ είναι από τους νέους που άφησαν την Ελλάδα το 2011 για να κυνηγήσουν ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον. Σπούδασε κλινική βιοχημεία στην Αγγλία. Τον κέρδισε όμως η αγάπη του για την φωτογραφία. «Η φωτογραφία πάντα με ενδιέφερε. Απλά, μεγαλώνοντας στην Ελλάδα που οτιδήποτε καλλιτεχνικό δεν το δέχεσαι σαν επάγγελμα, αυτό ήταν το όνειρό μου, το να γίνει το χόμπι μου επάγγελμα» τονίζει.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός νέου, μοναχικού αλλά πνευματώδη τυπογράφου με έντονο πρόβλημα στην ομιλία του αλλά με μια αρκετά εύγλωττη εσωτερική φωνή, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει τον χειρότερο φόβο του. Να συναντήσει από κοντά την κοπέλα με την οποία φλερτάρει εδώ και καιρό μέσω ίντερνετ, η οποία όμως λόγω της φύσης της επικοινωνίας τους δεν ξέρει για το τραύλισμά του.

«Σε συναισθηματικό επίπεδο το ότι φτάσαμε στα Όσκαρ είναι κάτι που δεν το έχουμε χωνέψει ακόμα. Θα μπορούσα να πω πιο πολλά για αυτό σε μερικές εβδομάδες, όταν θα το έχουμε πια δεχτεί. Πρακτικά σημαίνει ότι θα μου ανοίξουν πόρτες να κάνω μια μεγάλου μήκους ταινία που είναι το όνειρό μου. Θα μπορούσε να μου δώσει την ευκαιρία να δουλέψω στο Λος Άντζελες, ένα μέρος που λατρεύω», λέει ο Παλαιοδήμος σε συνέντευξή του.

Το “Stutterer” έχει επιλεγεί σε περίπου 30 γνωστά φεστιβάλ ταινιών και κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ξένης Ταινίας από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Λος Άντζελες, Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στο Φεστιβάλ Savannah, Καλύτερο Διεθνές Φιλμ Μικρού Μήκους στο Φεστιβάλ Kerry, το Βραβείο Δραματικής Ταινίας στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Aesthetica, και πολλά άλλα.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ