Μέλος της επιστημονικής ομάδας που ανίχνευσε τα βαρυτικά κύματα του Αϊνστάιν
Έργα Ελλήνων

Μέλος της επιστημονικής ομάδας που ανίχνευσε τα βαρυτικά κύματα του Αϊνστάιν

Ο Ανδρέας Μελάτος είναι  καθηγητής στο τμήμα Φυσικής και στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία. Ο Έλληνας καθηγητής είναι επίσης μέλος της επιστημονικής ομάδας που ανίχνευσε τα βαρυτικά κύματα του Αϊνστάιν.

Η επιστημονική ομάδα, στην οποία είναι μέλος ο Μελάτος, επιβεβαίωσε τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν και άνοιξε νέους ορίζοντες για τον τρόπο μελέτης του σύμπαντος.

Ο Μελάτος έλαβε το πτυχίο του το 1991 και το διδακτορικό του το 1995 από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Από το 1995 έως και το 1997, εργάστηκε ως ερευνητής στο τμήμα Θεωρητικής Αστροφυσικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από το 1997 μέχρι και το 2000 εργάστηκε στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο τμήμα Αστρονομίας.

Για τρία έτη, από το 2004 έως και το 2007, ήταν μέλος της Εθνικής Επιτροπής Αστρονομίας της Ακαδημίας Επιστημών της Αυστραλίας.

Ο Μελάτος διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Συντονιστικής Επιτροπής του Symposium Series του Τέξας, μέλος της Επιτροπής Telescope Time Assignment Committee της Αυστραλίας και της Συμβουλευτικής Επιτροπής Gemini Telescope Science Advisory Committee.

Ο καθηγητής Ανδρέας Μελάτος είναι ο συγγραφέας πολλών επιστημονικών συγγραμμάτων μεταξύ των οποίων: το «Ο χαρακτηρισμός των δεδομένων Virgo και οι επιπτώσεις τους στις αναζητήσεις βαρυτικών κυμάτων», το «Η αναζήτηση στον ουρανό για κύματα περιοδικής βαρύτητας στα δεδομένα S5 LIGO» και το «Εκπομπές βαρυτικών κυμάτων από ένα μαγνητικά παραμορφωμένο μη βαροτροπικό αστέρα νετρονίων».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ