Ιδιοκτήτρια των περίφημων κρασιών Château Margaux
Έργα Ελλήνων

Ιδιοκτήτρια των περίφημων κρασιών Château Margaux

Η Κορίνα Μεντζελοπούλου είναι η ιδιοκτήτρια και διευθύνων σύμβουλος της περίφημης και ευρέως γνωστής επιχείρησης οίνου, Château Margaux. Μάλιστα, συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις κορυφαίες προσωπικότητες στον κλάδο της οινοποιίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα Margaux του 2003 κοστίζει περίπου 900 ευρώ, ενώ μια φιάλη από τη χρονιά του 1961 μπορεί να κοστίζει ακόμα και 1.200 έως 1.500 ευρώ. Σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes» ένα μπουκάλι Château Margaux του 1787 με τα αρχικά του Τζέφερσον έγινε το 1989 το «ακριβότερο σπασμένο μπουκάλι κρασί στον κόσμο». Ο νεοϋορκέζος έμπορος κρασιού Γουίλιαμ Σοκολίν έλαβε αποζημίωση 225.000 δολάρια από την ασφαλιστική του εταιρεία μετά το ατυχές συμβάν της θραύσης του μπουκαλιού στο ξενοδοχείο Four Seasons.

Ο πατέρας της, Ανδρέας Μεντζελόπουλος, γεννήθηκε στην Πάτρα και το 1977 αποφάσισε να αγοράσει το κτήμα Château Margaux για να στήσει την επιχείρηση οινοποιίας του. Μετά το θάνατό του, το 1980, η γυναίκα του Laura  μαζί με την Κορίνα κληρονομούν το κτήμα και η νεαρή τότε Κορίνα αποφασίζει να αναλάβει τα ηνία της εταιρείας.

Με τον Philippe Barré ως γενικό διευθυντή και τον Emile Peynaud ως σύμβουλό της διοικούν το κτήμα. Το 1983, η Μεντζελόπουλος διορίζει τον Paul Pontallier ως γενικό διευθυντή ο οποίος και προχωρά σε σημαντικές βελτιώσεις στο οινοποιείο. Ένα νέο κελάρι προστέθηκε, η αποστράγγιση βελτιώθηκε και ένα δεύτερο υπόγειο κελάρι δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει δεύτερου έτους βαρέλια.

Υπό τη διοίκηση της Μεντζελοπούλου, η εταιρεία το 2012 άξιζε 600 εκατομμύρια ευρώ, από τα 300 εκατομμύρια που ήταν η αξία της το 2004.

«Εκείνη την εποχή το σοκ ήταν μεγάλο για τη χώρα, καθώς ένας μη Γάλλος αγόρασε έναν από τους μύθους της Γαλλίας. Μάλιστα, επειδή είχε χαρακτηριστεί εθνικός θησαυρός, ο τότε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν είχε απαγορεύσει την πώλησή του λίγους μήνες νωρίτερα σε μια αμερικανική πολυεθνική. Βέβαια, ο πατέρας μου ζούσε πολλά χρόνια στη Γαλλία, είχε παντρευτεί Γαλλίδα και είχε αναπτύξει σημαντική επιχειρηματική δράση στο Παρίσι, οπότε τα πράγματα ήταν πιο εύκολα. Όμως, χρειάστηκε να πάρει άδεια από τη γαλλική κυβέρνηση για αυτή την αγορά» θυμάται η Κορίνα.

Η Κορίνα Μεντζελοπούλου γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1953 στο Παρίσι. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Παρισιού. Ξεκίνησε τη καριέρα της σε μια διεθνή διαφημιστική εταιρεία, τη Havas και στη συνέχεια ως οικονομικός ελεγκτής στην εταιρεία Primistères.

Το 1999, η Μεντζελοπούλου διορίστηκε στο γαλλικό συμβούλιο εμπορίου. Έχει υπηρετήσει στο Διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου Exor στο Λουξεμβούργο και της Société des Industries Chimiques du Nord de la Grèce στην Αθήνα.

«Αγαπώ το ελληνικό κρασί και εξελίσσεται με πολύ θετικά βήματα. Όταν βρίσκομαι στην Ελλάδα, σχεδόν κάθε καλοκαίρι, πίνω μόνο ελληνικό κρασί» τονίζει.

Επίσης είναι γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο. Στη Νικαράγουα, την Κολομβία, το Βιετνάμ, το Λάος και την Καμπότζη έχει φιλοξενήσει το “Fine Wine Dinner”, δωρίζοντας διάσημα κρασιά από τη προσωπική της συλλογή αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων. Επίσης θέσπισε μια υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στη μνήμη του πατέρα της.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Elisabeth Perkhofer Hesseen

    I met Corinne’s father Andre Menzelopoulos 1975 during my 9 months as au pair and French study time in Paris. The connection had been through my sister Antonia who he had met previously while shopping in Salzburg Austria.
    Both of us think with great respect of this wonderful wise man, which we had the pleasure of meeting.
    His story is such a beautiful story, and I wish I could have met Corinne who he would be so proud of what a beautiful family.
    Best wishes, sincerely Elisabeth ( I have 5 children and 9 grandchildren and live in Australia )


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ