Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis
Έργα Ελλήνων

Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis

Η Λίντα Κατέχη-Τσερεγκούνη είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1954 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στη Σαλαμίνα και μετά στο σχολείο, σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αποφοίτησε το 1977 με πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού όντας η πρώτη γυναίκα από τη Σαλαμίνα που αποφοιτά από το πανεπιστήμιο. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό σαν Ηλεκτρολόγος Μηχανικός από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες το 1981 και 1984 αντίστοιχα.

Το 1977 άρχισε να διδάσκει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για δύο χρόνια μέχρι που πήρε τη θέση της ερευνήτριας στο τμήμα Ναυτικής Ερευνητικής Ομάδας του  Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Από το 1984 έως και το 2001, εργάστηκε ως καθηγήτρια Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο Άν Χάρμπορ. Το 1994 πέρνει τη θέση του βοηθού κοσμήτορα των Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης.

Το 2002 η Κατέχη παίρνει τη θέση του κοσμήτορα των Μηχανικών στο πανεπιστήμιο Purdue στην Ιντιάνα και αυξάνει τόσο την δραστηριότητα όσο και τη χρηματοδότηση του τμήματός της.

Η Κατέχη το 2005 διορίζεται ως η πρώτη γυναίκα κοσμήτορας και αντιπρόεδρος του πανεπιστημίου Ιλινόις στη περιοχή Urbana-Champaign.

Το 2009 ορκίζεται ως η 6η Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Επίσης διδάσκει σαν Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικών Υπολογιστών στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Η Κατέχη στη διάρκεια της καριέρας της έχει λάβει πολλά βραβεία. Έλαβε το AHC Aristeio Award και το Gabby Award για τις επιτεύξεις της στην εκπαίδευση το 2011, το 2014 έλαβε το τιμητικό πτυχίο από το Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδος και στις 4 Οκτωβρίου του 2015, η Εθνική Ακαδημία Μηχανικών των Ηνωμένων Πολιτειών παρέδωσε το βραβείο Simon Ramo Founders Award για τη συμβολή της στην επιστήμη των μηχανικών και για τη ηγεσία της στην μηχανική και εκπαίδευση.

Τον Οκτώβριο του 2012, η Κατέχη περιλαμβανόνταν στη λίστα των δώδεκα καλύτερων γυναικών στο California STEM Learning Network. Το δίκτυο αυτό αναγνώριζε τη συμμετοχή της Κατέχη και ως πρότυπο του κλάδου της.

Η Λίντα Κατέχη είναι μέρος των διοικητικών συμβουλίων των John Wiley & Sons, Committee on Institutional Cooperation, Cyprus Institute, Valley Vision, Bay Area Council Economic Institute και Business Higher Education Forum.

Η δουλειά της στο σχεδιασμό ηλεκτρικών κυκλωμάτων της έχει προσφέρει αρκετά βραβεία, 19 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και αρκετές άλλες αιτήσεις.

Έχει συγγράψει 10 κεφάλαια σε βιβλία και έχει δημοσιεύσει πάνω από 600 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 2

  1. ioannis chilanis architect

    Just perfect!!


  2. Georgiadou Efrossyni

    Respect!!!!!!!


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ