Ένας από τους πιο πετυχημένους σκιτσογράφους στον κόσμο
Έργα Ελλήνων

Ένας από τους πιο πετυχημένους σκιτσογράφους στον κόσμο

Ο Στέφανος Πάστης είναι σκιτσογράφος και έγινε διάσημος με το κόμικ “Pearls Before Swine”. Πριν απο το σχεδιασμό σκίτσων ήταν δικηγόρος ασφαλιστικής εταιρείας.

Ο Πάστης γεννήθηκε στις 16 Ιανουαρίου του 1968 στο Σαν Μαρίνο της Καλιφόρνιας Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι δεύτερης γενιάς Ελληνο-Αμερικανός. Μετά το σχολείο σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και το 1990 γράφτηκε στη νομική σχολή του πανεπιστημίου UCLA.

Το 1993, ο Πάστης ξεκίνησε να ασκεί τη δικηγορία σε μια ασφαλιστική εταιρεία στο Σαν Φρανσίσκο. Σύντομα όμως απογοητεύτηκε και άρχισε να ζωγραφίζει σκίτσα σαν χόμπι. Ήδη απο τα μέσα του 1990 έστελνε σκίτσα σε οργανισμούς χωρίς καμία επιτυχία. Το 2003 αποφάσισε να σταματήσει να ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου.

Η United Features, ένας οργανισμός που είχε στήλες και σκίτσα σε εφημερίδες  είδε 40 από τα 200 σχέδια που είχε ζωγραφίσει ο Πάστης και εντυπωσιάστηκαν. Αφορούσαν το κόμικ “Pearls Before Swine” που εξιστορούσε τις καθημερινές ζωές πέντε ανθρωπόμορφων ζώων. Ενός αρουραίου, ενός γουρουνιού, μίας ζέβρας, μιας κατσίκας, μιας συμμορίας κροκοδείλων, καθώς και αρκετών άλλων χαρακτήρων. Το πρώτο σκίτσο σε εφημερίδα κυκλοφόρησε στις 31 Δεκεμβρίου του 2001 και ήταν στην εφημερίδα «The Washington Post».

Στη διάρκεια των μαθημάτων Νομικής, ο Πάστης σκέφτηκε τον πρώτο του χαρακτήρα, τον αρουραίο. Ένας ναρκισσιστικός, μισάνθρωπος και αντι-ήρωας αρουραίος που συχνά σπάει το τοίχο του χαρτιού και αντιλαμβάνεται την ύπαρξή του ως πλασματικός χαρακτήρας κόμικ. Το γουρούνι είναι ένας χαρακτήρας που δέχεται τη μεγαλύτερη κακοποίηση από τον αρουραίο καθώς είναι και ο καλύτερός του φίλος. Είναι απο τη φύση του ευγενικός αλλά πολύ αφελής. Η ζέβρα εμφανίστηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2002 και είναι γείτονας της συμμορίας των κροκοδείλων. Προσπαθεί συνέχεια ανεπιτυχώς να συμφιλιώσει το κοπάδι του με τους κυνηγούς τους, τα λιοντάρια και τις ύαινες. Η κατσίκα είναι μια πνευματική κατσίκα που σκοπός της είναι να λύνει τις διαφορές μεταξύ των χαρακτήρων. Η συμμορία των κροκοδείλων είναι οι κύριοι κακοί του κόμικ καθώς έχουν πολύ κακές σχέσεις με τους υπόλοιπους χαρακτήρες, εκτός από τον αρουραίο. Συνέχεια προσπαθούν να σκοτώσουν και να φάνε τη ζέβρα χωρίς ποτέ να επιτυγχάνουν το σκοπό τους.

Το κόμικ “Pearls Before Swine” έχει κερδίσει το βραβείο National Cartoonists Society Award για τη καλύτερη στήλη κόμικ στις εφημερίδες το 2003 και το 2006. Ο Πάστης ήταν υποψήφιος για το βραβείο καλύτερου σκιτσογράφου από το 2008 μέχρι και το 2012 καθώς και το 2014. Το κόμικ του κέρδισε το 2015 το Reuben award, ως το καλύτερο κόμικ εφημερίδας.

Το Φεβρουάριο του 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο για παιδιά “Timmy Failure: Mistakes Were Made” που διηγείται τις ιστορίες ενός νέου ντετέκτιβ και του φίλου του, μιας πολικής αρκούδας. Έχει γράψει άλλα τρία βιβλία ως συνέχεια του πρώτου του βιβλίου.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Peggy Elledge Long

    Some days, I wonder if Stephen is “alright”, you know, like”in the head” like today, May
    26, 2022. Just wondering…p.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ