Σεφ και ιδιοκτήτης του καλύτερου εστιατορίου στη Χαβάη
Έργα Ελλήνων

Σεφ και ιδιοκτήτης του καλύτερου εστιατορίου στη Χαβάη

Ο Τζορτζ Μαυροθαλασσίτης, ευρύτερα γνωστός ως chef Mavro, είναι ένας πολυβραβευμένος σεφ παγκοσμίως γνωστός για τα εξαιρετικά του πιάτα. Είναι ένας από τους συνιδρυτές της Χαβανέζικης Περιφερειακής Κουζίνας στις αρχές του 1990. Επίσης, είναι ο σεφ και ιδιοκτήτης του Chef Mavro, το κορυφαίο εστιατόριο στη Χονολουλού, το οποίο κατέχει το διάσημο βραβείο James Beard, το οποίο θεωρείται το «Όσκαρ» των σεφ.

Γεννήθηκε στη Μασσαλία, από Ιταλίδα μητέρα και Έλληνα πατέρα. Οι γονείς του εγκαταστάθηκαν στην Γαλλία σε νεαρή ηλικία. Ο chef Mavro γνώρισε καλά την κουζίνα της Προβηγκίας μαθητεύοντας  δίπλα σε καταξιωμένους σεφ όπως οι Jean και Pierre Troisgros, ο Gerard Vie και ο Alain Senderens.

Έχοντας ήδη το δικό του εστιατόριο στη Μασσαλία αποφάσισε να μετεγκατασταθεί στη Χαβάη. Αρχικά εργάστηκε στο «La Mer» και μετά στο «Four Seasons Resort» στο Μάουι. Δέκα χρόνια μετά την άφιξη του στη Χαβάη, ο Μαυροθαλασσίτης αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του εστιατόριο, το «Chef Mavro».

Το «Chef Mavro» είναι το μόνο εστιατόριο που κατάφερε να κερδίζει κάθε χρόνο από το 2008 έως και σήμερα το 2015 την πιστοποίηση Five Diamonds από την American Automobile Association και το μοναδικό εστιατόριο της Χαβάης που συγκαταλέγεται στα 40 καλύτερα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το «Chef Mavro» έχει διακριθεί με πολλά βραβεία όπως το «Top 10 Restaurants in the World» από το Fodor’s guidebooks, το «Top 10 Seafood Restaurants in the U.S.» από το Gayot. Επίσης, έχει βραβευθεί από τον οργανισμό United Fresh για τα τοπικά και πάντα φρέσκα προϊόντα που χρησιμοποιεί.

«Μερικές φορές το να αγοράζεις μόνο τοπικά προϊόντα σημαίνει ότι το κόστος αγοράς είναι υψηλότερο και πιο χρονοβόρο, αλλά η ανταμοιβή είναι τεράστια. Οι πελάτες μου απολαμβάνουν πάντα φρέσκα τοπικά προϊόντα και μια γευστική εμπειρία που θα μπορούσαν να έχουν μόνο στην Χαβάη» εξηγεί ο Μαυροθαλασσίτης.

«Η Χονολουλού ποτέ δεν είχε ένα σεφ σαν τον Τζορτζ Μαυροθαλασσίτη, η δημιουργικότητα αλλά και τα υψηλά standards στην κουζίνα του έδωσαν στην πόλη μία γευστική εμπειρία συγκρίσιμη με εκείνη που απολαμβάνει κανείς σε 3 αστέρων εστιατόρια στη Γαλλία», δήλωσε η κριτικός εστιατορίων Caroline Bates του περιοδικού Gourmet, ενώ άλλοι κριτικοί εστιατορίων έχουν δηλώσει πως αν κάποιος έστω και αν έχει μόνο μία διαμονή στη Χονολουλού θα πρέπει να γευματίσει στο συγκεκριμένο εστιατόριο.

Ο Μαυροθαλασσίτης συγκαταλέγεται στα ιδρυτικά μέλη του  «Hawaii Regional Cuisine» και έχει αναγνωριστεί από το Wine Spectator ανάμεσα στους 11 πιο σημαντικούς Γάλλους σεφ που εργάζονται στην Αμερική ανάμεσα στους Alain Ducasse, Daniel Boulud και Joel Robuchon.

Το 2009, δημιούργησε το «Restaurant Reality», ένα πρόγραμμα για φοιτητές μαγειρικής που εστιάζει στην τοπική κουζίνα και στα αγροκτήματα.

Πρόσφατα δημιούργησε και την δική του μάρκα καφέ, την Chef Mavro Signature LION Organic Kona.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ