Αναζητά κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς
Έργα Ελλήνων

Αναζητά κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς

Ο Ματθαίος Μπογδάνος είναι συγγραφέας, βοηθός εισαγγελέα στο Μανχάταν και συνταγματάρχης στο Σώμα των Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα, κατάφερε να σώσει τους αρχαίους θησαυρούς του Εθνικού Μουσείου του Ιράκ, που είχαν λεηλατηθεί.

Ο Μπογδάνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη από Έλληνες γονείς που είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική. Από παιδί μαζί με το δίδυμο αδερφό του εργαζόταν στο εστιατόριο των γονιών του στο Μανχάταν.

Έχει πτυχίο κλασσικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Bucknell, πτυχίο νομικής και μεταπτυχιακό κλασσικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Μελέτες από τη Στρατιωτική Σχολή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε ηλικία 19 ετών εντάχθηκε στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ, έφυγε από την ενεργό υπηρεσία το 1988 προκειμένου να εργαστεί στο γραφείο του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης. Οι εφημερίδες τον αποκαλούν “pit bull” για τον αγώνα και την επιμονή που επιδεικνύει προκειμένου να “ξεσκεπάσει” εγκληματίες. Στη δεκαετία του 1990 ηγήθηκε διαφόρων αποστολών για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στα σύνορα του Μεξικού, τη Νότια Κορέα, τη Λιθουανία, τη Γουιάνα, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κοσσυφοπέδιο.

Μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001 εντάχθηκε σε μία ειδική ομάδα καταπολέμησης της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν, όπου τιμήθηκε με χάλκινο αστέρι για τη συνεισφορά του κατά της Αλ Κάϊντα.

Στη συνέχεια υπηρέτησε στην Αφρική και το Ιράκ όπου και ηγήθηκε της ομάδας που ήταν υπεύθυνη για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τη λεηλασία των αρχαιοτήτων του Εθνικού Μουσείου του Ιράκ. Το 2009, επέστρεψε στο Αφγανιστάν για να συνεχίσει τη θητεία του εκεί.

Αφού κατάφερε να ξεσκεπάσει το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας αλλά και το κύκλωμα χρηματοδότησης της τρομοκρατίας αποκάλυψε όλα τα στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Interpol και στη Χάγη. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Bush του απένειμε το μετάλλιο National Humanities για το σημαντικό έργο του στην καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και την προσπάθεια του να ανακτήσει πίσω περισσότερους από 6,000 αρχαιολογικούς θησαυρούς του μουσείου του Ιράκ από οχτώ χώρες.

Έλαβε το βραβείο Δημόσιας Υπηρεσίας από την Ομοσπονδία Ελλήνων Δικηγόρων της Αμερικής το 2004, το Βραβείο Διακεκριμένης Ηγεσίας από την Historical Society της Ουάσιγκτον το 2006, βραβεύτηκε επίσης από την πόλη της Νέας Υόρκης το 2007, από την πόλη της Φιλαδέλφειας το 2009, ήταν ο στρατάρχης στην παρέλαση για την ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας το 2010, το 2011 παρέλαβε το μετάλλιο Ellis Island Medal of Honor, και συμπεριλήφθηκε σε ένα βιβλίο που επικεντρώνεται στα 24 «μεγαλύτερα επιχειρήματα των τελευταίων 100 χρόνων.”

Ο Μπογδάνος είναι ο συγγραφέας του βιβλίου “Thieves of Baghdad”.

Επίσης, είναι πρώην αθλητής του μποξ και ακόμα κάνει το άθλημα που τόσο αγαπά για το New York City Police Department’s Widows and Children’s Fund.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 3

  1. Ange Kenos (@ExNavyOfficer)

    An impressive man


  2. IOANNIS KOULOURIS

    R E S P E C T !!!!!


  3. Andrew Pappas

    What a very impressive career. BZ to all of the great efforts you have achieved.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ