Ο πρώτος καθηγητής υψηλής αρχιτεκτονικής απόδοσης στην Αυστραλία
Έργα Ελλήνων

Ο πρώτος καθηγητής υψηλής αρχιτεκτονικής απόδοσης στην Αυστραλία

Ο διεθνής εμπειρογνώμονας σε θέματα δομημένου περιβάλλοντος και καθηγητής Φυσικής Ενέργειας Ματθαίος Σανταμούρης ανέλαβε την έδρα υψηλής αρχιτεκτονικής απόδοσης Anita Lawrence στο Πανεπιστήμιο New South Wales, ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια της Αυστραλίας στην έρευνα και την εκπαίδευση. Η συγκεκριμένη έδρα είναι η πρώτη του είδους της στην Αυστραλία.

Η αναδυόμενη περιοχή έρευνας είναι η ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κτιρίων μέσω του βελτιωμένου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και την αξιολόγηση των επιδόσεων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου που επιλέγεται ώστε να ενσωματωθούν στα κτίρια και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους ο αερισμός, ο φωτισμός, η ακουστική, η ενέργεια και το νερό.

Ανακοινώνοντας την έδρα, την πρώτη του είδους της στην Αυστραλία, ο Πρύτανης του Δομημένου Περιβάλλοντος Καθηγητής Alec Tzannes, δήλωσε ότι ήταν τιμή να ορίσει έναν ηγέτη παγκόσμιας κλάσης στην αρχιτεκτονική υψηλής απόδοσης στη συγκεκριμένη θέση.

«Η συμβολή του καθηγητή Σανταμούρη στην πρόοδο των επιστημών σχεδιασμού είναι παγκόσμιας σημασίας και πραγματικά εξαιρετική» είπε ο καθηγητής Tzannes.

“Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στη βιωσιμότητα, την τεχνολογία και την εφεύρεση των υλικών χαμηλής ενέργειας θα συμπληρώσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις στη σχολή και εντός του Πανεπιστημίου UNSW γενικότερα. Η τεχνογνωσία του καθηγητή Σανταμούρη θα παρέχει στους φοιτητές μας τη δυνατότητα να παρέχουν πιο βιώσιμη αρχιτεκτονική στο μέλλον” συμπλήρωσε.

«Περίπου το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στις αναπτυγμένες χώρες οφείλεται στα κτίρια. Η κατασκευή δομικών στοιχείων και προϊόντων απαιτεί σχεδόν τρία δισεκατομμύρια τόνους πρώτων υλών ετησίως, το οποίο είναι ισοδύναμο με 40 – 50% της παγκόσμιας ετήσιας χρήσης υλικού” τονίζει ο κ. Σανταμούρης.

Ο Ματθαίος Σανταμούρης είναι καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Metropolitan University of London, Tokyo Polytechnic University, National University of Singapore, Bolzano University και στο Cyprus Institute.

Είναι επιμελητής της σειράς «Buildings, Energy and Solar Technologies» στον εκδοτικό οίκο Earthscan Science Publishers του Λονδίνου. Είναι Editor in Chief του Journal of Building Environmental Research, Editor στο Energy and Buildings Journal, Associate Editor του Solar Energy Journal και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής επτά ακόμη περιοδικών.

Είναι επιμελητής και συγγραφέας 12 συλλογικών τόμων για θέματα που σχετίζονται με το φαινόμενο της αστικής νησίδας, την ηλιακή ενέργεια και τη διατήρηση της ενέργειας σε κτήρια, οι οποίοι έχουν δημοσιευτεί στον Earthscan και σε άλλους διεθνείς εκδοτικούς οίκους. Είναι επίσης επίτιμος συντάκτης σε 12 ειδικές εκδόσεις επιλεγμένων επιστημονικών περιοδικών. Συντονίζει πολλά διεθνή ερευνητικά προγράμματα και έχει συντάξει περί τις 210 επιστημονικές εκθέσεις, δημοσιευμένες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Διετέλεσε πρώην πρόεδρος του ΚΑΠΕ, πρώην πρόεδρος του Cool Roof Council of Europe, πρώην αντιπρόεδρος του Air Infiltration and Ventilation Center και νυν αντιπρόεδρος της World Society for Sustainable Energy Technologies.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ