Σεναριογράφος κωμικών σειρών και τηλεοπτικών εκπομπών στις ΗΠΑ
Έργα Ελλήνων

Σεναριογράφος κωμικών σειρών και τηλεοπτικών εκπομπών στις ΗΠΑ

Ο Κωνσταντίνος (Ντίνος) Σταματόπουλος είναι Ελληνο-Αμερικανός συγγραφέας κωμικών σειρών για την τηλεόραση, ηθοποιός και παραγωγός που δούλεψε σε σειρές όπως  Mr. Show, TV Funhouse, Mad TV, The Dana Carvey Show, Late Show με τον David Letterman και Late Night με τον Conan O’Brien. Είναι επίσης δημιουργός πολλών τηλεοπτικών σειρών κινουμένων σχεδίων όπως τα Moral Orel, Mary Shelley’s Frankenhole, και High School USA!. Σαν ηθοποιός είναι διάσημος για το ρόλο του Άλεξ «Αστροφαβορίτα» Όζμπορν (στο ρόλο οι φαβορίτες του είναι ξυρισμένες σε σχήμα αστεριού) στην κωμωδία του NBC Community, και επίσης δουλεύει πίσω από τις κάμερες σαν παραγωγός και συνεργάτης στη συγγραφή.

Γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1964.

Όλη η οικογένειά του κατάγεται από την Ελλάδα. Ο πατέρας του γεννήθηκε κοντά στα Καλάβρυτα και οι γονείς της μητέρας του κατάγονται από την Κεφαλλονιά. Πριν πολλά χρόνια είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί για πρώτη φορά την Ελλάδα όταν έχασε τον πατέρα του, και όπως το περιγράφει και ο ίδιος «ήταν μια πάρα πολύ λυτρωτική διαδικασία».

Ο Ντίνος γεννήθηκε στο Σικάγο και ξεκίνησε να δουλεύει στο χώρο το 1992. Όσο ήταν στο Γυμνάσιο του Ridgewood έγραψε για το σχολείο του ένα σόου και είχε μείνει κατάπληκτος με το πόσο γελούσε ο κόσμος με το υλικό που είχε γράψει. Φοίτησε στο Columbia College στο Σικάγο και «όχι στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης», όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος. Ξεκίνησε γράφοντας ένα υποθετικό σενάριο για ένα επεισόδιο των Simpsons μόνο και μόνο από αγάπη για τη σειρά, ένας φίλος του τον έπεισε να το δώσει στο Ben Stiller Show και αυτό του άνοιξε το δρόμο για να τον προσλάβουν εκεί, όπου γνώρισε και συνεργάστηκε με τον Bob Odenkirk. Μόλις σταμάτησε να προβάλλεται το show αυτό ο Ντίνο μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και συνεργάστηκε με τη συγγραφική ομάδα του Late Night με τον Conan O’Brien, και πάλι με τον Odenkirk. Τη δεκαετία του ΄90 έγραφε κείμενα για τα Late Show με τον David Letterman, The Dana Carvey Show και Mr. Show.

Το 2010 ο Σταματόπουλος ξεκίνησε την stop-motion (καρέ-καρέ) σειρά Mary Shelley’s  Frankenhole, αλλά αυτό για το οποίο είναι περισσότερο γνωστός είναι ο ρόλος του «Αστροφαβορίτα» στην κωμωδία του NBC “Community”, που εμφανίζεται από την πρώτη σαιζόν μέχρι και την τρίτη, όταν και ο χαρακτήρας του πεθαίνει. Παρ’ όλα αυτά, στην τελευταία σαιζόν της σειράς, αποκαλύπτεται ότι ο χαρακτήρας του είχε «στήσει» το θάνατό του, και τελικά επέστρεψε σε αυτή τη σαιζόν. Ο Ντίνο ήταν επίσης συμπαραγωγός και συγγραφέας στη σειρά, και μάλιστα έκανε την παραγωγή και τη συγγραφή στο Χριστουγεννιάτικο επεισόδιο που προβλήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2010, με τη βοήθεια της εταιρείας του, της “Starburns Industries”, μιας καινοτόμου και πρωτότυπης εταιρείας παραγωγής που ειδικεύεται στις εικόνες stop-motion, στα παραδοσιακά καρτούν δύο διαστάσεων και στο animation με υπολογιστή.

Όπως λέει ο ίδιος: «Δεν είμαι ηθοποιός, δεν απολαμβάνω την πολύωρη διαδικασία στα πλατό, σιχαίνομαι όταν κάποιος αγγίζει τα μάτια μου και το λαιμό μου (στη διάρκεια του μακιγιάζ!), δε μπορώ να μάθω τα λόγια μου γρήγορα (ναι, ακόμη κι αυτές τις λίγες ατάκες που έχω να μάθω), και δεν έχω ανάγκη άλλους ηθοποιούς (Joel McHale) να με ρωτάνε γιατί δεν έφτιαξα ποτέ τα δόντια μου».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ