Διάσημος αρχιτέκτονας που εμπνέεται από το φυσικό τοπίο
Έργα Ελλήνων

Διάσημος αρχιτέκτονας που εμπνέεται από το φυσικό τοπίο

Ο Τζον Τζέιμς Τόγια είναι Ελληνο-Αμερικανός αρχιτέκτονας και συνεργάτης της βραβευμένης αρχιτεκτονικής εταιρείας Ike Kligerman Barkley. Μετά από 13 χρόνια στη Νέα Υόρκη, άνοιξε το γραφείο της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο το 2008 και ήταν υπεύθυνος για όλα τα έργα τους στις δυτικές ΗΠΑ. Το 2014 ο Τζον άνοιξε το TOYAstudio, το οποίο του προσέφερε περισσότερη αυτονομία στο να εξερευνήσει την τέχνη του, και το οποίο ειδικεύεται στην κατασκευή σπιτιών με έμπνευση από το φυσικό τοπίο και τα παραδοσιακά υλικά.

«Είμαι επικεφαλής του TOYAstudio, που είναι ένα αρχιτεκτονικό γραφείο υψηλών προδιαγραφών με ιδιαίτερο αντικείμενο το σχεδιασμό κατοικιών. Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στις ανάγκες του πελάτη. Μου αρέσουν πολύ τα φυσικά υλικά και η παραδοσιακή χρήση τους. Μας αρέσει επίσης να δουλεύουμε με τεχνίτες και ανθρώπους που χρησιμοποιούν παραδοσιακές τεχνικές να ακούμε τη γνώμη τους και να ενσωματώνουμε την τεχνογνωσία τους», λέει ο Τζον όταν μιλά για τη δουλειά του.

Ο Τζον μεγάλωσε στο Σικάγο, όπου και ανέπτυξε την αγάπη του για την αρχιτεκτονική. Μαζί με τον πατέρα του, επίσης αρχιτέκτονα, επισκέπτονταν συχνά τα αξιοθέατα, ενώ και η μητέρα του αγαπούσε ιδιαίτερα την τέχνη. Φυσικά όμως μεγάλο ρόλο έπαιξαν τα ταξίδια του στην Ελλάδα όταν ήταν παιδί, καθώς του ανέπτυξαν το αίσθημα της υπερηφάνειας για την κληρονομιά του και αύξησαν το ενδιαφέρον του για την αρχιτεκτονική.

«Θεωρούσα ότι είναι ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα που δεν πληρώνει αρκετά καλά. Ακόμη κι οι γονείς μου με συμβούλευαν να μην το ακολουθήσω. Αλλά όταν ήμουν φοιτητής και σκεφτόμουν να γίνω ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας σαν το θείο μου, τα μαθήματα δεν μου άρεσαν καθόλου. Άρχισα να παρακολουθώ μαθήματα τέχνης, τα οποία μου άρεσαν πολύ αλλά δεν έβρισκα αρκετό νόημα σε αυτά. Ήθελα κάτι που να εμπλέκεται πιο άμεσα με την κοινωνία και τον πολιτισμό. Κατέληξα να συνειδητοποιήσω πόσο πολύ αγαπώ την αρχιτεκτονική», λέει ο Τόγια σε μια προσπάθεια να περιγράψει γιατί έγινε αρχιτέκτονας.

Πήρε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, με σπουδές από το 1989 ως το 1993. Ξεκίνησε να δουλεύει σαν ασκούμενος Αρχιτέκτονας στην εταιρεία Hanconck Inc από τον Αύγουστο του 1993 ως το Δεκέμβριο του 1995, και όπως λέει ο ίδιος: «Εκεί κατάφερα να αποκτήσω την ικανότητα του να κοιτάζω περισσότερο τη λεπτομέρεια». Στη συνέχεια εργάστηκε στην εταιρεία Ike Kligerman Barkley, αναλαμβάνοντας πολλές ευθύνες για διάφορα πρότζεκτ από διαφορετικές θέσεις εργασίας (Συνεργάτης, Συνεταίρος, Project Manager). Αυτή την εποχή σχεδιάζει έργα στην Χαβάη,το Σικάγο και στην Bay Area του Σαν Φρανσίσκο.

Επίσης, του αρέσει πάρα πολύ η ποδηλασία και συμμετέχει στο AIDS Lifecycle, μία διαδρομή 45 μιλίων που γίνεται κάθε χρόνο και συγκεντρώνει χρήματα για οργανώσεις στην Καλιφόρνια. Όταν είναι στο σπίτι, ακούει μουσική από βινύλια, καθώς διαθέτει μία ολοένα αυξανόμενη συλλογή δίσκων.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ