Ο “βασιλιάς” της σάτιρας
Έργα Ελλήνων

Ο “βασιλιάς” της σάτιρας

Ο Ντέιβιντ Σεντάρης είναι κωμικός, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός. Η δεξιοτεχνία με την οποία μπορεί και καυτηριάζει την πολιτική επικαιρότητα  αποδεικνύει ότι ο Σεντάρης είναι ο «βασιλιάς» της σάτιρας.

Ο Σεντάρης γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου το 1956 στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας του είναι ελληνικής καταγωγής, η μητέρα του Αγγλοαμερικανίδα και είναι το δεύτερο παιδί από τα έξι στο σύνολο της οικογενείας. Ο Σεντάρης αποφοίτησε από τη Σχολή Τεχνών (School of the Art Institute) του Σικάγο το 1987.

Ο Σεντάρης έγινε ευρύτερα γνωστός το 1992 όταν το εθνικό ραδιόφωνο (National Public Radio) μετέδωσε το έργο του «SantaLand Diaries» (Ημερολόγια από τη χώρα των Χριστουγέννων). Δημοσίευσε τη πρώτη του συλλογή από δοκίμια και διηγήματα με τίτλο «Barrel Fever» (Ντελίριουμ) το 1994. Όλα τα βιβλία που εκδίδει γίνονται αμέσως best sellers, όπως το «Naked» (Γυμνός) και το «Holidays on Ice» το 1997, το «Me Talk Pretty One Day» το 2000, το «Dress Your Family in Corduroy» (Μια σχεδόν φυσιολογική οικογένεια), το «Denim», το «When You Are Engulfed in Flames» (Όταν σας έχουν τυλίξει οι φλόγες) το 2008 και το «Let’s Explore Diabetes with Owls» (Ας συζητήσουμε για το διαβήτη με τις κουκουβάγιες) το 2013.

Η ηχητική έκδοση του «Ας συζητήσουμε για το διαβήτη με τις κουκουβάγιες» κερδίζει την υποψηφιότητα για Grammy για το καλύτερο Spoken Word Album.

Είναι επίσης ο συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Squirrel Seeks Chipmunk: A Modest Bestiary»  και του «Children Playing Before a Statue of Hercules: An Anthology of Outstanding Stories». Έργα του Σεντάρη έχουν δημοσιευτεί αρκετές φορές στο περιοδικό «The New Yorker» και μάλιστα δουλειά του έχει συμπεριληφθεί δύο φορές ανάμεσα στα καλύτερα δοκίμια της Αμερικής «The Best American Essays».

Υπάρχουν συνολικά δέκα εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων του και έχουν μεταφραστεί σε 25 γλώσσες.

Το συγγραφικό του ταλέντο όμως δεν σταματά εδώ, καθώς ο ίδιος μαζί με την αδερφή του Έιμι Σεντάρης έχουν συνεργαστεί ως «The Talent Family» και έχουν γράψει μαζί πολλά θεατρικά έργα. Τα οποία έχουν ανέβει στα θέατρα της Νέας Υόρκης La Mama, Lincoln Center και The Drama Department.

Στα θεατρικά έργα συμπεριλαμβάνονται το «Stump the Host», το «Stitches», το «One Woman Shoe» το οποίο έχει βραβευθεί με Obie Award, το «Incident at Cobbler’s Knob» και το «The Book of Liz» το οποίο δημοσιεύτηκε υπό μορφή βιβλίου από την εταιρεία Dramatists Play Service.

Ραδιοφωνικές του εκπομπές συχνά αναμεταδίδονται από το ραδιοφωνικό σταθμό This American Life.

Έχει κερδίσει τρεις υποψηφιότητες Grammy για Best Spoken Word και για Best Comedy Album.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ