Συνδυάζει τη Νανοτεχνολογία με τους επιταχυντές σωματιδίων υψηλής ενέργειας
Έργα Ελλήνων

Συνδυάζει τη Νανοτεχνολογία με τους επιταχυντές σωματιδίων υψηλής ενέργειας

Ο Δημήτριος Κουμούλης είναι ερευνητής του UCLA και του Εθνικού Κέντρου Σωματιδιακής και Πυρηνικής Φυσικής (TRIUMF) του Καναδά στο Βανκούβερ. Η έρευνά του επικεντρώνεται  σε θέματα προηγμένης φυσικής και χημείας που παρατηρούνται στη μάκρο- και νανοκλίμακα και σχετίζονται με Ημιαγωγούς, Τοπολογικούς Μονωτές και Πυρηνικό Μαγνητισμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έρευνας του αποτελεί η πρόσφατη εργασία του που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Ακαδημίας των Επιστημών της Αμερικής (PNAS), ένα από τα πιο υψηλής επιστημονικής ποιότητας περιοδικά. Εκεί παρουσιάζει στη διεθνή επιστημονική κοινότητα μία νέα μέθοδο που συνδυάζει για πρώτη φορά τη Νανοτεχνολογία με τους επιταχυντές σωματιδίων υψηλής ενέργειας.

Γεννήθηκε το 1982, στον Άλιμο, από όπου κατάγονται και οι γονείς του. Πήγε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο στην ίδια περιοχή, και συνέχισε τις σπουδές του σαν Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).

«Σαν παιδί είχα κι εγώ τα συνηθισμένα όνειρα, να γίνω πιλότος κ.λπ. Στο Λύκειο όμως άρχισε να με ενδιαφέρει πολύ η χημεία, μου άρεσε η ιδέα των πειραμάτων, των εργαστηρίων και ένας καθηγητής μου με προέτρεψε να δηλώσω στο μηχανογραφικό τους χημικούς μηχανικούς», λέει ο Δημήτρης σε παλιότερη συνέντευξη του.

Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικές στην επιστήμη της Νανοτεχνολογίας και Φυσικής από το Εθνικό Κέντρο  Έρευνας των Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και το ΕΜΠ, όπου και αποφοίτησε με άριστα. Βγαίνοντας πρώτος, του χορηγήθηκε υποτροφία για ερευνητικό έργο στο εξωτερικό. Εργάστηκε λοιπόν ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Trento (Ιταλία), καθώς και στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου του Lodz ( Πολωνία).

«Καλύτερες χώρες για την επιστήμη μου είναι η Αμερική και η Ιαπωνία. Γι’ αυτό και όνειρο ζωής ήταν να μπορέσω να βρεθώ και να κάνω έρευνα στην Αμερική. Τα τελευταία 4 χρόνια ζω και εργάζομαι ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, του Λος Άντζελες (UCLA) και στο Εθνικό Κέντρο Σωματιδιακής και Πυρηνικής Φυσικής (TRIUMF) του Καναδά στο Βανκούβερ» τονίζει ο Δημήτρης.

Η έρευνα που κάνει με την ομάδα του στο UCLA είναι σημαντική, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα ένα μικρό -αλλά πιθανότατα σημαντικό -συστατικό που αφορά τις ηλεκτρονικές συσκευές επόμενης γενιάς. Συγκεκριμένα προσπαθούν να βελτιώσουν τη συμπεριφορά των ημιαγωγών που δίνουν ισχύ στις ηλεκτρονικές μας συσκευές, γι’ αυτό έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους σε μια τεχνολογία που λέγεται “spintronics” (αφορά την περιστροφή των ηλεκτρονίων) και την οποία θεωρούν πολλά υποσχόμενη. Σε αντίθεση με τις συμβατικές συσκευές που χρησιμοποιούν τη φόρτιση των ηλεκτρονίων για να δημιουργήσουν ισχύ, η τεχνολογία αυτή «εκμεταλλεύεται» την περιστροφή των ηλεκτρονίων. Η τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη σε σκληρούς δίσκους υπολογιστών και σε άλλες εφαρμογές, και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στους κβαντικούς υπολογιστές.

«Η ζωή στην Αμερική μου αρέσει γιατί είναι οι συνθήκες ιδανικές για την έρευνά μου. Υπάρχει η άνεση και η υποδομή. Στην Αμερική, οι πόρτες ανοίγουν για καινοτόμες ιδέες και σου παρέχουν όποια βοήθεια χρειαστείς. Και στην Ελλάδα έχουμε πολύ καλούς επιστήμονες, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε τα μέσα. Όλοι οι Έλληνες επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό, έχουν τις βάσεις τους από Ελληνικά πανεπιστήμια και Έλληνες καθηγητές και οι οποίοι είναι εξαιρετικοί», συμπληρώνει ο Δημήτρης Κουμούλης.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ