Ιδρυτής ενός από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς ομίλους στον κόσμο

Η οικογένεια σας κατάγεται από την Κεφαλονιά. Που μεγαλώσατε και πως ήταν τα παιδικά σας χρόνια;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κεφαλονιά. Τα παιδικά χρόνια ήταν δύσκολα, καθώς η οικογένεια μου ήταν φτωχή και εγώ ήμουν 1 από τα 8 παιδιά. Παρά τις δυσκολίες, τα καταφέρναμε και είχα τη δυνατότητα να ολοκληρώσω το Γυμνάσιο. Θυμάμαι ότι μου έλεγαν από πολύ μικρή ηλικία το πόσο σημαντική είναι η μόρφωση και ότι σου παρέχει ελευθερία, σεβασμό και ανεξαρτησία.

Μεγαλώσατε με όλες τις ελληνικές παραδόσεις φαντάζομαι

Ακριβώς, μεγαλώσαμε σε μια τυπική ελληνική οικογένεια. Ακολουθούσαμε όλες τις αρχές της ελληνικής παράδοσης, με τις οποίες μεγάλωσαν και οι γονείς μου και με αυτές τις αρχές συνεχίζουμε, σε έναν βαθμό, γενιά σε γενιά.

Η οικογένεια σας έφυγε από την Ελλάδα για την Αυστραλία. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας πως ήταν οι συνθήκες τότε;

Ο αδερφός μου ήρθε πρώτος στην Αυστραλία το 1954, ακολούθησα εγώ το 1969 όταν ήμουν 20 ετών και η υπόλοιπη οικογένεια μαζί με τους γονείς μου ήρθαν το 1965. Τα πρώτα 5 χρόνια στην Αυστραλία ήταν δύσκολα, το να εγκαθίστασαι σε μια νέα χώρα που έχει εντελώς διαφορετική κουλτούρα και τρόπο ζωής είναι δύσκολο για τον καθένα.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα ταξίδια και να δημιουργήσετε τη δική σας εταιρεία;

Εργάστηκα ως φωτογράφος γάμων μόλις έφτασα στη Μελβούρνη. Δεν είχα καμία πρόθεση να δημιουργήσω ένα ταξιδιωτικό γραφείο εκείνη την περίοδο. Ήταν η αγάπη μου για την Ελλάδα και η επιστροφή για τις καλοκαιρινές διακοπές που με έκαναν να συνειδητοποιήσω πόσο ακριβό ήταν να ταξιδεύεις με αεροπλάνο. Έτσι αποφάσισα να γίνω ταξιδιωτικός πρακτορας έτσι ώστε να μπορώ να παρέχω σε φίλους και οικογένεια πιο οικονομικά εισιτήρια για την Ελλάδα.

Έχετε αυτή τη στιγμή μια από τις πιο πετυχημένες ταξιδιωτικές εταιρείες στον κόσμο και είστε ανάμεσα στους πλουσιότερους Έλληνες της Αυστραλίας. Πόσο δύσκολο ήταν να επιτύχετε; 

Ήταν δύσκολο εκείνη την εποχή να πετύχει κανείς. Το 1967 όταν αποφάσισα να κάνω το ταξιδιωτικό γραφείο, η διαδικασία λήψης της αδειοδότησης (International Air Transport Association (IATA) ) πήρε περίπου 4 χρόνια.

Παρακολουθείτε τις εξελίξεις στην Ελλάδα;

Φυσικά, παρακολουθώ όλα τα νέα που αφορούν την Ελλάδα και την οικονομική κρίση μέσω διαφόρων ΜΜΕ. Με απασχολεί αυτή η κατάσταση βαθύτατα και προσπαθώ να σκεφτώ τρόπους να βοηθήσω την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Με την εμπειρία σας στον τομέα του τουρισμού, τι θεωρείτε πως πρέπει να γίνει στην Ελλάδα;

Έχω πάνω από 40 χρόνια εμπειρία στην τουριστική  βιομηχανία, πιστεύω πως η Ελλάδα είναι μια από τις καλύτερες και ομορφότερες χώρες που μπορούν να επισκεφτούν οι τουρίστες. Η Ελλάδα προσφέρει φανταστικό καιρό, εντυπωσιακά νησιά, Ιστορία, Κουλτούρα και νόστιμο φαγητό. Με βελτιώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες, πιστεύω πως η Ελλάδα, τόσο η ηπειρωτική όσο και η νησιωτική χώρα, μπορεί να προσελκύσει ακόμα περισσότερους τουρίστες.

Πως καταφέρατε να πείσετε τη Singapore Airlines να ξεκινήσει πτήσεις από την Αυστραλία στην Αθήνα;

Λόγω της 40χρονης συνεργασίας της εταιρείας μου με την Singapore Airlines και της υπόσχεσης μας να τους υποστηρίξουμε για να αυξηθούν οι επιβάτες σε αυτές τις πτήσεις, προγραμμάτισαν 2 πτήσεις ανά εβδομάδα προς Ελλάδα για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πόσο συχνά επιστρέφετε στην Ελλάδα;

Είμαι τυχερός καθώς επισκέπτομαι την Κεφαλονιά 2 με 3 φορές τον χρόνο. Η Κεφαλονιά είναι το αγαπημένο μου μέρος στην Ελλάδα.

Τι σημαίνει Ελλάδα για εσάς;

Η Αυστραλία είναι το σπίτι μου. Όμως η Ελλάδα είναι το μέρος που γεννήθηκα, μεγάλωσα και μορφώθηκα. Είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του ποιος είμαι σήμερα και πάντα θα θεωρώ την Ελλάδα πατρίδα μου.

Αν θα μπορούσατε να απευθύνετε ένα ερώτημα στους Έλληνες ποιο θα ήταν;

Είναι περισσότερο διαπίστωση από ότι ερώτημα. Ενθαρρύνω τους Έλληνες να “αγκαλιάσουν” την ευκαιρία να γίνει ο καθένας πρεσβευτής αυτής της όμορφης χώρας με το να διαφημίσουν την πατρίδα τους στους τουρίστες.

Έργα Ελλήνων

Ιδρυτής ενός από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς ομίλους στον κόσμο

Ο Σπύρος Αλυσανδράτος είναι ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του ταξιδιωτικού ομίλου Consolidated Travel. Τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους της Αυστραλίας και είναι ο 6ος πλουσιότερος Έλληνας. Σύμφωνα με τη λίστα την οποία δημοσιεύει κάθε χρόνο το οικονομικό περιοδικό «BRW» βρίσκεται στην 174η θέση με περιουσία 332 εκατομμύρια δολάρια. Το Global Top 100 Analysis – Travel Agents ανέδειξε το γραφείο του ως το 46ο καλύτερο γραφείο στο κόσμο και η επιχείρησή του είναι η 2η μεγαλύτερη επιχείρηση της Αυστραλίας.

Επίσης, η εταιρεία του βρίσκεται στη λίστα με τις 500 κορυφαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις της Αυστραλίας, που δημοσίευσε το περιοδικό The Deal της εφημερίδας The Australian και συγκεκριμένα κατέλαβε την 36η θέση.

Όντας στο χώρο 40 χρόνια, η Consolidated Travel είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση και διανομέας αεροπορικών προϊόντων στην Αυστραλία και είναι μία από τις μόλις δύο επιχειρήσεις που συνεργάζονται με αεροπορικές εταιρείες σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, τα συνολικά κέρδη της Consolidated Travel ανέρχονται σε 854 εκατομμύρια δολάρια και απασχολεί περίπου 200 υπαλλήλους..

Ο Αλυσανδράτος κατάφερε να πείσει την αεροπορική εταιρεία Singapore Airlines, μια απο τις μεγαλύτερες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες του κόσμου, να ξεκινήσει πτήσεις απευθείας από Αυστραλία με προορισμό την Αθήνα στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο ίδιος και η οικογένεια του έφυγαν απο τη Κεφαλονιά προκειμένου να βρούν δουλειά στη Μελβούρνη. Ο Αλυσανδράτος το 1967 ξεκίνησε μια επιχείρηση που πλέον περιλαμβάνεται στις μεγαλύτερες του κόσμου.

Οι φιλανθρωπικές του ανησυχίες ξεκίνησαν απο πολύ νωρίς. Το 1976  υπήρξε χορηγός της κατασκευής του καμπαναριού του Αγίου Δημητρίου στα Μακρυώτικα Πυλάρου της Κεφαλονιάς, το οποίο είχε καταστραφεί από τους σεισμούς του 1953. Έχει ενισχύσει την εξαιρετική εθελοντική ομάδα Πυλάρου, προκειμένου να αγοραστεί το ειδικά εξοπλισμένο όχημα, που ήδη προσφέρει υπηρεσίες στην πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών. Επίσης, ενίσχυε με βραβεία παιδιά της Πυλάρου, που κατάφεραν να μπουν στο πανεπιστήμιο και είχαν αποφοιτήσει από το Λύκειο Σάμης.

Μία από τις πιο πρόσφατες αγαθοεργίες του ήταν η προσφορά 150.000 δολαρίων, υπέρ της ανέγερσης του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου της Κοινότητας Μελβούρνης. Αξίζει να σημειωθεί πως στο κτίριο της Κοινότητας που κατεδαφίστηκε για να κτιστεί το πολυώροφο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, ο ίδιος παλιότερα νοίκιαζε χώρο σαν φωτογράφος ελληνικών γάμων και στη συνέχεια στέγασε το πρώτο ταξιδιωτικό του γραφείο.

Ο γιος του, Dennis ή Διονύσης διευθύνει τα γραφεία στη Βικτώρια και Τασμανία, ως γενικός διευθυντής.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ