Δημιούργησε φακούς επαφής για ασθενείς με γλαύκωμα
Έργα Ελλήνων

Δημιούργησε φακούς επαφής για ασθενείς με γλαύκωμα

Η Μυρτώ Κορογιαννάκη είναι χημικός μηχανικός και μαζί με την επιστημονική της ομάδα δημιούργησαν φακούς επαφής με ειδικό σύστημα χορήγησης φαρμάκων για ασθενείς με γλαύκωμα.

Χρησιμοποιώντας υαλουρονικό οξύ κατασκεύασε τους συγκεκριμένους φακούς οι οποίοι με ελεγχόμενο τρόπο χορηγούν τη φαρμακευτική αγωγή απευθείας στο μάτι.

Οι ασθενείς με γλαύκωμα συνήθως χρησιμοποιούν φαρμακούχες οφθαλμικές σταγόνες δύο φορές την ημέρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πάθηση από την οποία πάσχουν. Ωστόσο αυτές οι οφθαλμικές σταγόνες είναι αναποτελεσματικές καθώς μόλις το 5% του φαρμάκου περνά στον κερατοειδή.

“Το υπόλοιπο του φαρμάκου καταλήγει στην περιοχή γύρω από το μάτι ή στο κυκλοφοριακό σύστημα κάτι που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες” εξηγεί η Κορογιαννάκη.

Οι φακοί που δημιούργησε τοποθετούνται απευθείας στο μάτι διοχετεύοντας τη φαρμακευτική αγωγή απευθείας στον κερατοειδή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι φακοί μπορούν επίσης να χορηγούν τη φαρμακευτική αγωγή για πολλές ημέρες κάτι που απαλλάσσει τους ασθενείς από τις φαρμακευτικές σταγόνες.

“Μέσω των φακών γίνεται μια στοχευμένη χορήγηση του φαρμάκου” συμπληρώνει η Ελληνίδα ερευνήτρια.

Η Κορογιαννάκη ανήκει στην ομάδα των ερευνητών του εργαστηρίου Heather Sheardown οι οποίοι προσπαθούν να βρουν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους χορήγησης φαρμάκων τόσο για το μπροστινό όσο και για το πίσω μέρος του ματιού.

Το 2012, η ομάδα της ανέπτυξε ένα σύστημα που βοηθά την ανώδυνη χορήγηση φαρμάκου στο πίσω μέρος του ματιού, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από τη ρουτίνα των φαρμάκων που χορηγούνται στο μάτι με σύριγγα κάθε έξι έως οκτώ εβδομάδες.

Το 2015, το Heather Sheardown μετονομάστηκε σε Canada Research Chair in Ophthalmic Biomaterials and Drug Delivery Systems και δραστηριοποιείται στην κατασκευή βιοϋλικών φακών επαφής ή εμφυτεύσιμων φακών και τοπικών κολλυρίων.

Η Μυρτώ έλαβε το πτυχίο του Χημικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Πατρών (2005-2010), το μεταπτυχιακό της στον ίδιο τομέα αλλά και το διδακτορικό της με θέμα Chemical Engineering, Ophthalmic Biomaterials από το Πανεπιστήμιο McMaster.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 3

  1. Ecatherina Edwards

    Κάθε ευχή για αυτό το τόσο σημαντικό επίτευμα, ευλογία να σας συνοδεύει.


  2. Νανά Τσουμαχιδου

    Μυρτώ μου συγχαρητήρια για την επιστημονική σου έρευνα τόσων χρονων οπου το αποτέλεσμα του επιτεύγματος σε αποζημίωσε πλήρως. Επίσης την επιμονή και την προσήλωση στο στόχο σου και τα12 ώρα δουλειάς σου σε περίοδο διακοπών. Συγχαρητήρια επίσης στους γονείς σου για την στήριξη τους. Εύχομαι στο μέλλον να εχεις διακρισεις και για άλλα ανάλογα επιτεύγματα


  3. βασιλησ

    είμαι 64 ετων μενω αθηνα τα κολλύρια δεν φαινεται να κανουν δουλεια ανησυχω μπορειε να βοηθήσετε?


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ