Ο μοναδικός Έλληνας καθηγητής τυπογραφίας στην Αγγλία
Έργα Ελλήνων

Ο μοναδικός Έλληνας καθηγητής τυπογραφίας στην Αγγλία

Ο Γεράσιμος Λεωνίδας είναι ο μοναδικός Έλληνας καθηγητής Τυπογραφίας στο Πανεπιστήμιο Reading της Αγγλίας.

Η δουλειά του τυπογράφου σχετίζεται με το στήσιμο ενός συστήματος το οποίο απεικονίζει πληροφορίες στο χαρτί ή την οθόνη, με τρόπο που να εξυπηρετεί μια πλειάδα από παράγοντες, χρηστικούς, εμπορικούς, και αισθητικούς. Το διαδίκτυο έκανε πιο ενδιαφέρουσα την τυπογραφία καθώς οι πληροφορίες που πρέπει να μεταφερθούν αυξάνουν σε πολυπλοκότητα και όγκο, ο ίδιος δήλωσε.

“O ρόλος των τυπογράφων είναι να δώσουν στο χρήστη να καταλάβει τι μπορεί να του παράσχει αυτός ο τόπος, πώς θα προσπελάσει τις πρώτες πληροφορίες, πώς θα δημιουργήσει συσχετισμούς με άλλες πληροφορίες που πιθανόν να αγνοούσε την ύπαρξή τους, πώς θα εξάγει και εκμεταλλευτεί τις πληροφορίες, και πώς θα τα ενσωματώσει αυτά στις καθημερινές του προσωπικές και επαγγελματικές διαδικασίες” τόνισε ο Έλληνας καθηγητής.

Το 1986 τέλειωσε το σχολείο και πήρε το πτυχίο του από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εργαστήρι Δημοσιογραφίας. Μετά τη θητεία του στο στρατό, συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Reading από όπου και έλαβε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του. Εκεί ξεκίνησε συνεργασίες με ανθρώπους σε τυπογραφικά και σχεδιαστικά έργα και αργότερα έγινε επικεφαλής του προγράμματος Master’s Of Arts in Typeface Design, το μόνο πρόγραμμα τέτοιου επιπέδου στον κόσμο, καθώς και υπεύθυνος για το δεύτερο έτος των προπτυχιακών.

Ο Λεωνίδας διδάσκει γενική τυπογραφία, θέματα σχεδιασμού για το διαδίκτυο, και σχεδιασμό γραμματοσειρών. Παράλληλα, εκτός του Πανεπιστημίου, εργάζεται ως λέκτορας και σύμβουλος σε ζητήματα σχεδιασμού που αφορούν την ελληνική τυπογραφία.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ