Ο Έλληνας που έχει κατακτήσει το χώρο της μόδας στη Βόρεια Ευρώπη
Έργα Ελλήνων

Ο Έλληνας που έχει κατακτήσει το χώρο της μόδας στη Βόρεια Ευρώπη

Με μία βαλίτσα στο χέρι, γεμάτη όνειρα που δεν μπορούσανε να υλοποιηθούν στην Ελλάδα, ο Πάνος Παπαδόπουλος έφυγε την άνοιξη του 1977 έχοντας ως προορισμό τη Σουηδία. Καταφέρνοντας να ξεπεράσει κάθε δυσκολία που συναντούσε στο δρόμο του έφτιαξε τη δική του εταιρία, την Panos Emporio. Πρόκειται για τη διασημότερη Σουηδική φίρμα μαγιό και αξεσουάρ, η οποία αποτελεί ηγετική μορφή στο χώρο της μόδας στη Βόρειο Ευρώπη. Η Panos Emporio εν μέσω κρίσης συνεχίζει να εξελίσσεται και να επεκτείνεται, κερδίζοντας όλο και περισσότερους θαυμαστές σε πάνω από 30 χώρες.

Εφυγε από την Ελλάδα τον Απρίλιο του 1977 σε ηλικία 19 ετών, καθώς όπως δήλωσε στο ellines.com, αισθάνθηκε να πνίγεται από την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα. «Εγώ ήθελα να μεγαλώσω, να ωριμάσω, να σπουδάσω και για να τα κάνω αυτά κατάλαβα ότι θα έπρεπε να φύγω από την Ελλάδα» σημειώνει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «Η μεγάλη μου λατρεία ήταν η υποκριτική, ήθελα να γίνω ηθοποιός επηρεασμένος από κάποιες παραστάσεις στο θέατρο Γκλόρια στις οποίες είχα συμμετάσχει όταν ήμουν περίπου 14  ετών.  Όμως φεύγοντας για τη Σουηδία προτίμησα να σπουδάσω Ηλεκτρονικός στο Πολυτεχνείο, μία ειδικότητα η οποία τότε είχε μεγάλη πέραση. Λίγο μετά την εγγραφή μου στο εν λόγω τμήμα διαπίστωσα ότι το αντικείμενο αυτό δεν με ενδιέφερε. Τελικά πήρα πτυχίο «συμπεριφοριογνώστη», τότε ήταν μία  καινούργια επιστήμη η οποία περιλάμβανε παιδαγωγική, ψυχολογία, κοινωνιολογία, οικονομικά κ.α. Τελειώνοντας τη σχολή δούλεψα πάνω στην εγκληματολογία,  στις φυλακές. Έπειτα εργάστηκα στο Υπουργείο Υγείας όπου καταγράφαμε τις ανάγκες των νοσοκομείων και κάναμε το σχετικό προγραμματισμό. Οι δημόσιες υπηρεσίες όμως δεν είναι για ανθρώπους δημιουργικούς και δραστήριους. Έτσι ανακαλύπτοντας εντελώς τυχαία ότι είχα ένα ταλέντο σχετικό με τη μόδα, αποφάσισα να γραφτώ σε μία σχολή για σχέδιο μόδας»!

Δημιούργησε την πρώτη του κολεξιόν το 1988 όταν είχε πλέον δημιουργήσει τις πρώτες του μικρές συλλογές. Είχε ένα παλιό αυτοκίνητο και με αυτό γυρνούσε από μαγαζί σε μαγαζί για να δειγματίζει τη συλλογή του. Επεδίωκε την προσωπική επαφή «γιατί από το τηλέφωνο υπήρχε μεγάλη δυσκολία». Τελικά κέρδισε την εμπιστοσύνη των Σουηδών με πολύ κόπο και επιμονή.

Ενα από τα μεγάλα, το μεγαλύτερό του παράπονο, ήταν ότι έφυγε από την Ελλάδα ενώ δεν το ήθελε πραγματικά. «Έτσι στην πρώτη μου συλλογή έδωσα στις δημιουργίες μου ονομασίες από διάφορες ελληνικές πόλεις – περιοχές και όχι μόνο τις συνηθισμένες όπως Αθήνα, Κέρκυρα, Ρόδος κτλ αλλά και Κομοτηνή, Καλαμάτα, Λιβαδειά. Στο κάθε μαγιό υπήρχε ένα καρτελάκι στο οποίο αναγράφονταν πληροφορίες για την πόλη ή την περιοχή από όπου προερχόταν το όνομά του. Θυμάμαι ακόμα και στην Ταϊλάνδη που πήγαινα, εκεί οι πωλητές μας μπορεί να μην μπορούσαν να προφέρουν καλά το όνομά μου αλλά με αυτόν τον τρόπο έμαθαν πράγματα για διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Επίσης, με αυτόν τον απλό τρόπο ενώ τους είχα κινήσει το ενδιαφέρον και άρχισαν τα διαβάζουν βιβλία σχετικά με τη χώρα μας».

Πλέον, οι δημιουργίες της Panos Emporio βρίσκονται και εκτός των Σκανδιναβικών χωρών, σε Αραβικές χώρες, σε χώρες της Ανατολής, της Ασίας και φυσικά της Ευρώπης. Ωστόσο στην καρδιά του βρίσκεται πάντα η Ελλάδα γεγονός που περιγράφεται και από την απάντησή του στην ερώτηση «τι σημαίνει για εσάς Ελλάδα»: «Και χαρές και λύπες…Όταν είσαι νέος και προέρχεσαι από εργατικές οικογένειες και όταν προσπαθείς να δημιουργηθείς δεν έχεις μεγάλες χαρές. Έχεις όμως όνειρα που για μένα δεν υλοποιηθήκανε στην Ελλάδα αλλά σε κάποια άλλη χώρα. Την Ελλάδα την αγάπησα και την αγαπώ. Στη Σουηδία έχω ζήσει περισσότερο από ότι έχω ζήσει στη Ελλάδα αλλά πάντα θα είμαι Έλληνας, πάντα θα το λέω και πάντα θα το τονίζω. Πρόσφατα με φιλοξένησαν στις πρωινές Σουηδικές ειδήσεις για να μιλήσω για την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και μετά τη συνέντευξη μου λέει ο δημοσιογράφος ότι είμαι πάρα πολύ Έλληνας στην καρδιά και στην ψυχή, όχι στα λόγια. Στην Ελλάδα έκανα τα πρώτα μου βήματα, εκεί μεγάλωσα, εκεί έμαθα να μιλάω, να αγαπάω, από την Ελλάδα προέρχονται πολλά στοιχεία της έμπνευσής μου, στη Σουηδία όμως με δεχθήκανε λίγο διαφορετικά και με βοήθησαν να εξελιχθώ.»

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ