Ανακάλυψε 2 γενετικές μεταλλάξεις που αυξάνουν τη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού
Έργα Ελλήνων

Ανακάλυψε 2 γενετικές μεταλλάξεις που αυξάνουν τη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού

Η Κυριακή Μιχαηλίδου είναι μέλος μιας διεθνούς ερευνητικής ομάδας η οποία κατάφερε να ανακαλύψει δύο νέες γενετικές μεταλλάξεις που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Σε περισσότερες από 100.000 γυναίκες, έχοντας ή μη καρκίνο του μαστού, εξέτασαν το DNA τους και εντόπισαν δύο νέες γενετικές μεταλλάξεις, το rs10816625 και το rs13294895, οι οποίες επηρεάζουν το γονίδιο KLF4.Το γονίδιο όπου οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι υπεύθυνο για τη ανάπτυξη και διαίρεση των κυττάρων.

Οι γυναίκες που έχουν τη πρώτη μετάλλαξη στο DNA τους παρουσιάζουν 12% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού από εκείνες που δεν την έχουν ενώ οι γυναίκες που παρουσιάζουν τη δεύτερη μετάλλαξη στο DNA τους έχουν 9% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνου του μαστού συγκριτικά με εκείνες που δεν την έχουν, σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη.

Η Κυριακή Μιχαηλίδου πήρε το πτυχίο της στα Μαθηματικά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και το μεταπτυχιακό της στην Εφαρμοσμένη Στατιστική από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το 2009 ξεκίνησε να εργάζεται στο Centre of Cancer Genetic Epidemiology στο Πανεπιστήμιο του Cambridge σαν στατιστικός και το 2011 ξεκίνησε το διδακτορικό της με τίτλο “Genome-Wide Association studies in Breast Cancer”, υπό την εποπτεία του καθηγητή Douglas Easton.

Από το 2012 έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες της σχετικά με τη γενετική και το καρκίνο.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ