Όταν η ζωή γίνεται Τέχνη
Έργα Ελλήνων

Όταν η ζωή γίνεται Τέχνη

Από τη Νέα Υόρκη στην Τσεχία, από το Σάο Πάολο στην Ουγκάντα, στη Μαδρίτη και από εκεί στην Αυστρία και τη Γερμανία. Η τέχνη της Τζένης Μαρκέτου έχει ταξιδέψει ανά τον κόσμο και έχει παρουσιαστεί μέσα από πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων.

 Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλες εκθέσεις και μουσεία, όπως το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (CCA) στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικού, στη Μπιενάλε της Βενετίας, στη Μπιενάλε της Σεβίλλης, στο Ίδρυμα Palazzo Strozzi στη Φλωρεντία της Ιταλίας, το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, το Eyebeam στη Νέα Υόρκη, το ZKM (Κέντρο Τέχνης και Τεχνολογίας των Νέων Μέσων) στην Καρλσρούη της Γερμανίας, το Νέο Μουσείο στη Νέα Υόρκη κ.α.

Η Τζένη Μαρκέτου γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε φωτογραφία και time-based art, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Πρατ και έχει διδάξει στο Cooper Union School of Art της Νέας Υόρκης. Επίσης έχει εκδώσει το φωτογραφικό λεύκωμα “The Great Longing: The Greeks of Astoria”.

 Η ίδια έχει παραδεχθεί ότι για έναν καλλιτέχνη είναι εξαιρετική εμπειρία να βρίσκεται και να εργάζεται στο περιβάλλον της Νέας Υόρκης καθώς παίρνοντας απλά το τρένο και μέσα σε λίγες στάσεις έχει τη δυνατότητα να βρεθεί σε εντελώς διαφορετικούς κόσμους.

Έχει πραγματοποιήσει πολυμεσικές εγκαταστάσεις και έργα τέχνης με τη βοήθεια της έρευνας και της συνεργασίας, καθώς και των προγραμμάτων καλλιτεχνικής φιλοξενίας και της ανάθεσης έργων, που παρουσιάστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο έργο της χρησιμοποιεί τις βιντεοεγκαταστάσεις, το διαδίκτυο, την περφόρμανς, τη φωτογραφία και το δημόσιο διάλογο. Η πλειοψηφία των έργων της βασίζεται στην παρατήρηση, την έρευνα, τη διαδικασία εξέλιξης η οποία συχνά είναι πολυεπίπεδη, χιουμοριστική και ειρωνική διερευνώντας  την πολιτισμική και κοινωνική σχέση ανάμεσα στην τέχνη και τη τεχνολογία.

Στα έργα της συμπλεριλαμβάνονται το “RED EYED SKY WALKERS” όπου εγκαταστάθηκε σε δημόσιο χώρο και περιλαμβάνει 99 μετεωρολογικά κόκκινα μπαλόνια από λάτεξ, 9 ασύρματες βίντεο κάμερες, 9 υπολογιστές, 9 επίπεδες οθόνες, βίντεο προβολή σε server αποκλειστικής χρήσης και ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό για τη διαχείριση ζωντανής σύνδεσης σε Αθήνα και Κλίβελαντ.

Το 2011 παρουσίασε το “Silver Series” με 50 Mylar μπαλόνια φουσκωμένα με ήλιο επίσης με το αντίστοιχο επιστημονικό εξοπλισμό και το “PAPEROPHANIES” στο εργαστήριο για την PRAXIS Gallery του Artium Museum με συζητήσεις και δημόσια “διαμαρτυρία” στις πόλεις Βιτόρια και Μπιλμπάο στη χώρα των Βάσκων και το 2012 το “Sunspotting A Walking Forest”  για το Highline Park στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με τον Otto Von Busch και φοιτητές από το Parsons School of Design, NYC.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μπιενάλε του Σάο Πάολο της Βραζιλίας και στη Manifesta 1 του Ρότερνταμ. Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το NYSCA Grant, το CCA Artists Residency Santa Fe Santa Fe, New Mexico, το Ohio State Art Council Grant, το Eyebeam Artist Grant and Residency και το New Media Residency and Co-production, Banff, Alberta, Canada το 2005.

Η Τζένη Μαρκέτου ανακαλύπτει πως η ζωή μπορεί να γίνει τέχνη και πως η τέχνη μπορεί να συνδεθεί με την εμπειρία της ζωής. Για την ίδια η συμμετοχή είναι το κλειδί….

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ