Ο Σύγχρονος Φειδιππίδης
Έργα Ελλήνων

Ο Σύγχρονος Φειδιππίδης

Ο Γιάννης Κούρος γεννήθηκε το 1956, στην Τρίπολη και από το 1990 ζει στην Αυστραλία όπου πήρε την αυστραλέζικη υπηκοότητα. Από μικρός έδειχνε να έχει μία ιδιαίτερη έφεση στα καλλιτεχνικά καθώς από δώδεκα ετών άρχισε να γράφει ποιήματα και να συνθέτει τις δικές του μελωδίες. Κατά τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων, έκανε μαθήματα Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής μουσικής. Από τα δεκαέξι του και μετά, ξεκίνησε τον αθλητισμό στον οποίο αφιέρωνε ολοένα περισσότερο χρόνο καταφέρνοντας να γίνει αυτό που είναι σήμερα…Ο σημαντικότερος υπερ- μαραθωνοδρόμος του κόσμου.

Το 1977 έτρεξε τον πρώτο μαραθώνιο τερματίζοντας την κλασική διαδρομή σε 2:43:15. Μέχρι το 1982 βελτίωνε διαρκώς το χρόνο του κάνοντας εκείνη τη χρονιά, την ίδια διαδρομή σε 2 ώρες και 25 λεπτά. Παράλληλα έκανε διάφορες δουλειές προκειμένου να κερδίζει ένα μικρό εισόδημα για τα προς το ζειν. Τίποτα δεν τον ανησυχούσε, ακόμα και το γεγονός ότι στερούνταν πράγματα τον εξόπλιζε με περίσσια δύναμη και σιδερένια θέληση. Έμαθε να αγωνίζεται σαν λιοντάρι, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό, αλλά και σε άλλους τομείς της ζωής. Μάλιστα ο ίδιος παροτρύνει τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν την εσωτερική κρυφή δύναμη που διαθέτουν και σύμφωνα με τον ίδιο αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη στέρηση και τη μάθηση.

Tο 1983 ολοκλήρωσε περίπου 25 μαραθώνιους και έτρεξε το 1ο Σπάρταθλο, στο οποίο τερμάτισε πρώτος έχοντας διαφορά από το δεύτερο δρομέα 3 ώρες και 15 λεπτά. Στα επόμενα χρόνια κέρδισε στο συγκεκριμένο αγώνα άλλες τρεις φορές και μέχρι σήμερα κατέχει τις τέσσερις καλύτερες επιδόσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ. Αυτές οι νίκες τον οδήγησαν στη διαπίστωση ότι το μέλλον του ανήκει στον υπέρ – μαραθώνιο. Από το 1983 μέχρι το 2000, ο Γιάννης Κούρος θριάμβευσε κόβοντας πρώτος το νήμα σε 53 υπερμαραθώνιους, καταγράφοντας ρεκόρ που συμπεριλήφθηκαν στο βιβλίο GUINNESS.

Όμως στις σημαντικότερες στιγμές του ως αθλητής θα μπορούσε να θεωρηθεί όταν το 2005, πραγματοποίησε τον Φειδιππίδειο Άθλο. Έκανε τη διαδρομή του αρχαίου Αθηναίου αγγελιοφόρου Φειδιππίδη: «Αθήνα –Σπάρτη -Αθήνα» μήκους 490 χλμ σε 63 ώρες δηλαδή περίπου 2,5 ημέρες.

Στο βιβλίο που έχει γράψει με τίτλο «Six-Day Run of the Century»,ο Γιάννης Κούρος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Όταν ο σώμα παραδίδεται τότε μόνο η δύναμη της θέλησης μπορεί να το ενεργοποιήσει. Δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι συμβαίνει στο μυαλό, στη ψυχή ενός δρομέα, στις αισθήσεις του και πέρα από αυτές…στην προσπάθειά του να αρνηθεί το σώμα του. Ο δρομέας που είναι σε θέση να συνεχίσει, είναι αυτός που έχει καταφέρει να κάνει την υπέρβαση σε ένα μεταφυσικό επίπεδο.»

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ