Διακεκριμένη καθηγήτρια Νομικής στις Η.Π.Α
Έργα Ελλήνων

Διακεκριμένη καθηγήτρια Νομικής στις Η.Π.Α

Η Κατερίνα Λινού είναι καθηγήτρια Νομικής στο Chicago Law School και στο Berkeley. Πρωθύστερα είχε διδάξει και στη Νομική σχολή του πανεπιστημίου του Harvard. Η έρευνα της επικεντρώνεται στο διεθνές δίκαιο, στο συγκριτικό δίκαιο, στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο εργατικό δίκαιο και στο δίκαιο της υγειονομικής περίθαλψης. Το έργο της συνδυάζει νομική ανάλυση με εμπειρικές μεθόδους.

Η έρευνά της εξετάζει γιατί οι μεταρρυθμίσεις του νόμου και οι πολιτικές καινοτομίες εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο σε κύματα, εστιάζοντας στις διεθνείς ελίτ και στα τεχνοκρατικά δίκτυα. Το βιβλίο της, «The Democratic Foundations of Policy Diffusion» υποστηρίζει ότι οι πολιτικοί επιλέγουν να ακολουθήσουν ορισμένα διεθνή πρότυπα για να κερδίσουν τις εγχώριες εκλογές και να πείσουν τους δύσπιστους ψηφοφόρους ότι οι ιδέες τους δεν είναι ριζοσπαστικές ή απερίσκεπτες αλλά κυρίως δοκιμασμένες λύσεις.

Ο νόμος και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας άλλος βασικός τομέας ενδιαφέροντος της κ. Λινού.

Το 2012 η Ελληνίδα επιστήμονας κέρδισε το Hellman Family Fund Grant με σκοπό να ερευνήσει εμπειρικά κατά πόσο η κυβερνητική ρητορική που ενστερνίζεται τα θεμελιώδη δικαιώματα συνοδεύεται από συγκεκριμένες δράσεις. Αυτό το πρόγραμμα εξετάζει την ανάπτυξη και το θεσμικό σχεδιασμό των Εθνικών Ιδρυμάτων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κυβερνητικές υπηρεσίες που έχουν ιδρυθεί σε πάνω από 100 χώρες για τη βελτίωση της επιβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διερευνά επίσης αν τα δικαστήρια μπορούν να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη σχετικά με τα δικαιώματα των μεταναστών, των ανασφάλιστων και άλλες μειονοτικές ομάδες.

Κέρδισε το βραβείο Chadwick Alger 2014 για το καλύτερο βιβλίο πάνω σε διεθνείς οργανισμούς καθώς και το Giovanni Sartori Award. Το βιβλίο της αναδείχθηκε στα καλύτερα βιβλία για το 2013 στο Western Europe by Foreign Affairs.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ