Η αρχιτέκτονας που διακρίνεται σε Ευρώπη και Αμερική
Έργα Ελλήνων

Η αρχιτέκτονας που διακρίνεται σε Ευρώπη και Αμερική

Η Γιάννα Μπουγιούκου, είναι πολυβραβευμένη αρχιτέκτονας που με τη δουλειά της έχει καταφέρει να ξεχωρίσει τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Πήγε για σπουδές στην Αμερική προκειμένου να εκπληρώσει το όνειρο της να γίνει αρχιτέκτονας. Έλαβε το πτυχίο της αρχιτεκτονικής από το Πανεπιστήμιο Southern California Institute of Architecture στο Λος Άντζελες και στη συνέχεια με πλήρη υποτροφία το μεταπτυχιακό της στον ίδιο κλάδο από το University of California.

Από τον Αύγουστο του 2003 έως και τον Νοέμβριο του 2011, εργαζόταν στο αρχιτεκτονικό γραφείο Barton Myers Associates, Inc.  που έχει έδρα το Λος Άντζελες. Ωστόσο, από τον Μάρτιο του 2008, η Ελληνίδα αρχιτέκτονας μαζί με τη συνεργάτιδα της Marija Volkman ίδρυσαν την εταιρεία ‘Your Building Here’.

Η πρώτη βράβευση για τη δουλειά της ήρθε τον Οκτώβριο του 2010, όταν εκείνη και η συνεργάτιδα της κατέθεσαν στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων του Λος Άντζελες το σχέδιο για την τσεχική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, το οποίο και απέσπασε δύο βραβεία ΑΙΑ, το τιμητικό βραβείο  Σχεδιαστικής Τελειότητας (Design Excellence) και το βραβείο για το καλύτερο project που παρουσιάστηκε στη διοργάνωση.

Το 2011, η ίδια και το αρχιτεκτονικό γραφείο Barton Myers Associates, Inc.βραβεύτηκαν για το έργο τους, την κατοικία Montecito στη Σάντα Μπάρμπαρα με δύο τιμητικά βραβεία. Το Φεβρουάριο του 2012, βραβεύτηκε από το Greek America Foundation, 40 Under 40 Award. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρχιτεκτονικής με το βραβείο “Europe 40 UNDER 40 Young Architects” που την κατατάσσει μέσα στους 40 ανερχόμενους αρχιτέκτονες της Ευρώπης κάτω των σαράντα ετών.

Τον Οκτώβριο του 2014, βραβεύτηκε επίσης με το Merit Award από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων του Λος Άντζελες για το σχεδιασμό του καινοτόμου βιοκλιματικού σχολικού συγκροτήματος στην Κρήτη.

Όταν δεν σχεδιάζει, δραστηριοποιείται εθελοντικά στο Voices and Faces Project μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ασχολείται με θύματα βιασμού.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ