Διεθνώς αναγνωρισμένος βιολονίστας και μαέστρος
Έργα Ελλήνων

Διεθνώς αναγνωρισμένος βιολονίστας και μαέστρος

Ο Λεωνίδας Καβάκος είναι διεθνώς αναγνωρισμένος βιολονίστας και μαέστρος. Έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου και με τις καλύτερες ορχήστρες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γεννημένος στην Αθήνα, στις 30 Οκτώβρη του 1967, μεγάλωσε σε μία οικογένεια μουσικών. Σε ηλικία 5 ετών ήρθε σε επαφή με το βιολί υπό την καθοδήγηση των γονιών του. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο και στη συνέχεια με υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Indiana με καθηγητή τον Josef Gingold.

 

 

Το πρώτου κονσέρτο ήταν στο Φεστιβάλ Αθηνών το 1984. Το 1985 σε ηλικία 18 ετών, νίκησε στο Διεθνή Διαγωνισμό Sibelius στο Ελσίνκι και το 1986 κέρδισε το ασημένιο μετάλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού στην Ιντιανάπολη. Επίσης, κατέκτησε την πρώτη θέση στον Διαγωνισμό Naumburg στη Νέα Υόρκη το 1988 και στον Διαγωνισμό Βιολιού Paganini το ίδιο έτος.

Αυτές οι επιτυχίες σε τόσο νεαρή ηλικία, οδήγησαν στην ηχογράφηση του Sibelius Violin Concerto. Το 1991 κερδίζει το βραβείο από το Gramophone Concerto of the Year Award για αυτή την ηχογράφηση. Τα βραβεία Gramophone είναι γνωστά ως τα Όσκαρ της κλασικής μουσικής. Επίσης, απέκτησε το δεύτερο βραβείο Gramophone τον Σεπτέμβριο του 2014 και αναδείχθηκε ως o «Καλλιτέχνης της Χρονιάς» για το 2014.

Ήταν υποψήφιος για βραβείο Grammy 2014 στην κατηγορία της Καλύτερης Ερμηνείας Μουσικής Δωματίου/Μικρού Συνόλου με τις Σονάτες για βιολί του Μπετόβεν, είναι ο διακεκριμένος Ελληνας μουσικός, Λεωνίδας Καβάκος.

 

 

«Πιστεύω πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την επιτυχία για τον καθένα μας, παρά ο εαυτός μας. Θέλω να αναφερθώ και να ευχαριστήσω όσους ανθρώπους βρίσκονται κοντά μου… όλους τους ανθρώπους με τους οποίους είχα το προνόμιο να δημιουργήσω μουσική» δήλωσε.

Ήταν  ο νικητής του ακριβοθώρητου βραβείου Léonie Sonning Music Prize 2017, το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο αξίας €80,000. Πρόκειται για την υψηλότερη μουσική διάκριση στην Δανία. Το βραβείο θα απονεμληθηκε στον Καβάκο σε μια συναυλία στις 12 Ιανουαρίου 2017.

Έχει συνεργαστεί με τις κορυφαίες ορχήστρες παγκοσμίως όπως η Ορχήστρα Gewandhaus της Λειψίας με τον Ρικάρντο Σαγί, η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου με Valery Gergiev, η Βασιλική Ορχήστρα Concertgebouw, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου, η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης και τον Alan Gilbert, η Συμφωνική της Βοστόνης και η Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας.

Από το 2012, συνεργάζεται αποκλειστικά με τη δισκογραφική εταιρεία Decca. Ο Καβάκος διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα, παρά τις υποχρεώσεις του στο εξωτερικό. Για 15 χρόνια συνεργάζεται με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Irina Dragneva

    Ο πιο σπουδαίος πρεσβευτής του πολιτισμού της Ελλάδος στα τελευταία 30 χρόνια που βρίσκομαι στην χώρα.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ