Aυθεντία στην πάθηση του διαβήτη
Έργα Ελλήνων

Aυθεντία στην πάθηση του διαβήτη

Ο Σοφιανός Ανδρικόπουλος είναι ομογενής καθηγητής Ιατρικής και πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Διαβήτη Αυστραλίας (Australian Diabetes Society), του κορυφαίου οργανισμού έρευνας, ιατρικής πρακτικής και εκπαίδευσης στον τομέα του διαβήτη στην Αυστραλία. Επίσης, είναι επικεφαλής του Islet Biology Research Group, ερευνητικού κέντρου στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και θεωρείται αυθεντία στην πάθηση του διαβήτη.

Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Joseph Proietto διερευνώντας τον μηχανισμό της υπερπαραγωγής ηπατικής γλυκόζης στο Διαβήτη τύπου 2. Στη συνέχεια έκανε το μεταδιδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Seattle των ΗΠΑ, όπου έμεινε δύο χρόνια, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Steven Kahn, διερευνώντας την αιτία της δυσλειτουργίας των παγκρεατικών νησιδίων και ιδίως το ρόλο των νησιδίων αμυλοειδούς στον διαβήτη τύπου 2.

Μετά την επιστροφή του στην Αυστραλία, ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας ίδρυσε ερευνητικό κέντρο στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, το Islet Biology Research Group, με εντυπωσιακά αποτελέσματα στο θέμα της έρευνας του διαβήτη και των αιτίων που τον προκαλούν.

 «Πρόκειται για μια πάθηση η οποία είναι κληρονομική, με πιθανότητα 30% να προσβληθεί κάποιος όταν ο ένας από τους γονείς του είναι διαβητικός και 70% όταν και οι δύο γονείς του πάσχουν από διαβήτη» δήλωσε.

Ο οργανισμός του οποίου ηγείται σήμερα ο δρ. Ανδρικόπουλος, είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της Ομοσπονδίας Κέντρων Διαβητικών σε όλη την Αυστραλία. Επίσης, είναι υπεύθυνος για τις κατευθυντήριες γραμμές και ανακοινώσεις αναφορικά με το διαβήτη, υπεύθυνος για την επικοινωνία με την ομοσπονδιακή και τις πολιτειακές κυβερνήσεις, όσον αφορά έναν μεγάλο αριθμό πρωτοβουλιών που αφορούν και ενδιαφέρουν εκείνους που πάσχουν από διαβήτη.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ