Ο «πατέρας» του flash memory
Έργα Ελλήνων

Ο «πατέρας» του flash memory

Ο Γιώργος Περλέγκος είναι ιδρυτής της ATMEL Corporation και ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και υλοποίησε το Flash memory, την κάρτα μνήμης που χρησιμοποιούμε ως αποθηκευτικό μέσο.

Όταν το 1962 η οικογένεια του εγκατέλειψε την περιοχή της Τεγέας και εγκαταστάθηκε στην περιοχή Lodi της Καλιφόρνια ήταν μόλις 12 ετών. Ο πατέρας του, στην Ελλάδα ήταν αγρότης, οπότε και στην Αμερική ασχολήθηκε με την καλλιέργεια αμπελιών και το κρασί.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του San Jose, Μηχανικός Ηλεκτρολόγος. Αν και ξεκίνησε το Πανεπιστήμιο με το όνειρο να γίνει γιατρός, σύντομα άλλαξε κατεύθυνση, σπουδάζοντας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Πριν καν ολοκληρώσει τις σπουδές του έπιασε την πρώτη του δουλειά, στην εταιρεία American Microsystems. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Stanford. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του πιάνει δουλειά στην Intel.

Για 10 ολόκληρα χρόνια ασχολείται με την έρευνα πάνω στα αποθηκευτικά μέσα και ανακαλύπτει το flash memory, την κάρτα μνήμης που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα.

Το 1981 παραιτείται από την Intel και μαζί με 4 νέους επιστήμονες δημιουργούν την «Seek Technologies». Συνεχίζει την έρευνα του στα αποθηκευτικά μέσα. Τα αποτελέσματα των ερευνών εκτίναξαν την αξία της εταιρείας και παράλληλα βοήθησαν στην υλοποίηση εφευρέσεων όπως τα μαύρα κουτιά των αεροπλάνων. Εναν χρόνο αργότερα, μετά την εισαγωγή της εταιρείας ο κ. Περλέγκος ρευστοποιεί το μερίδιο του.

Είχε ήδη αποφασίσει να δημιουργήσει μόνος μία νέα εταιρεία την ATMEL Corporation, που παρήγε microchips για υπολογιστές, το οποίο και πραγματοποιεί το 1984. Μαζί με την σύζυγό του, υποθηκεύουν όλη την περιουσία για το νέο βήμα. Η εταιρεία ξεπέρασε σε αξία τα 2 δισ. δολάρια, απέκτησε θυγατρικές σε όλο τον κόσμο και απασχολεί περισσότερους από 10.000 εργαζομένους. Η ATMEL ήταν από τις πρώτες εταιρείες που κατασκεύασαν συσκευές ασύρματου Ιnternet.

«Ήταν πάντα όνειρό μου και των γονιών μου επίσης να τελειώσουμε το σχολείο και να κάνουμε κάτι διαφορετικό, έτσι άφησα πίσω τα πάντα.» τονίζει.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΕΛΛΗΝΕΣ ,ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΕΡΛΕΓΚΟ,ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΜΑΣ.
    ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΟΛΟΣΣΟ,ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ATMEL.
    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ,ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ,ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ