Ένας από τους κορυφαίους συνθέτες στον κόσμο
Έργα Ελλήνων

Ένας από τους κορυφαίους συνθέτες στον κόσμο

Ο Χρήστος Χατζής είναι κορυφαίος μουσουργός και συνθέτης, καθηγητής στο Μουσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Κατέκτησε την παγκόσμια μουσική σκηνή και τα πιο ακριβοθώρητα βραβεία όπως το Jean A. Chalmers National Music, το Prix Italia Special Prize, το Prix Bohemia Radio και το the Jules Léger Prize. Το έργο του «Κωνσταντινούπολη», τον έχει κατατάξει στους κορυφαίους συνθέτες του κόσμου και έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της σύγχρονης κλασικής μουσικής.

Γεννήθηκε στον Βόλο, όμως πλέον κατοικεί μόνιμα στο Τορόντο του Καναδά. Από μικρός λάτρευε τη μουσική και ξεκίνησε μαθήματα στο παράρτημα του Εθνικού Ωδείου στον Βόλο. Για να εξελίξει και συνεχίσει τις σπουδές του, μετακόμισε στην Αμερική, όπου στην αρχή φοίτησε στο Eastman School of Music και στη συνέχεια στο State University of New York. Το 1982 μετακόμισε στον Καναδά και πήρε την Καναδική υπηκοότητα το 1985.

Πρόσφατα καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της γενιάς του με έργα όπως το Footprints in New Snow και Nunavut. Η μουσική του έχει εκπροσωπήσει τον Καναδά και την Ελλάδα σε σημαντικά διεθνή μουσικά γεγονότα όπως το International Rostrum of Electroacoustic Music στην Στοκχόλμη στις Διεθνείς Ημέρες Μουσικής του ISCM και στα Prix Futura και Prix Italia.

Το 1998 βραβεύτηκε με το Jean A. Chalmers National Music Award και με το ειδικό βραβείο του Prix Behemia Radio. Το 1996 έλαβε το διακεκριμένο ειδικό βραβείο του Prix Italia για την κατηγορία της μουσικής για ραδιόφωνο και το Jules Leger Prize για Νέα Μουσική Δωματίου το οποίο απονέμεται ετησίως στον Καναδά.

Με μεγάλο αριθμό από παρουσιάσεις της μουσικής του στην Αμερική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ανατολική Ασία κάθε χρόνο, η μουσική του έχει την έμπνευσή της στην πρωτοχριστιανική πίστη, στην Βυζαντινή μουσική παράδοση, σε διάφορους άλλους πολιτισμούς της γης και ιδιώματα πλην της κλασικής μουσικής, όπως η τζαζ, η ποπ και η έθνικ μουσική. Έγραψε πολλά έργα εμπνευσμένος από τη μουσική των Ινουίτ (Εσκιμώων της Αλάσκας, Γροιλανδίας και Καναδά), και αυτά τα έργα – ιδίως το ντοκιμαντέρ “Footprints in New Snow” – διέδωσαν τον πολιτισμό των Ινουίτ σε όλον τον κόσμο.

Η μεγάλη του έμπνευση από την ορθόδοξη χριστιανική πίστη τον οδήγησε στη σύνθεση μεγάλου αριθμού θρησκευτικών έργων, τα οποία καθιερώθηκαν ως αριστουργήματα της σύγχρονης μουσικής και εξυμνήθηκαν από κοινό και κριτικούς.

Η μουσική του Χρήστου Χατζή συχνά συνοδεύεται από οπτικά μέσα. Η «Κωνσταντινούπολη», η πιο σημαντική multimedia σύνθεσή του για το μουσικό θέατρο, η οποία έχει διαδοθεί και ερμηνευτεί από το Gryphon Trio, παρουσιάστηκε σε συναυλίες των οποίων τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν αμέσως σε αίθουσες του Μπανφ και του Τορόντο το καλοκαίρι του 2004 και χαρακτηρίστηκαν από το “Toronto Star” ως μια «multimedia γιορτή της φαντασίας».

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Ντίνα Τουλάκη

    Άκουσα τήν συνέντευξη καί κάποιες από τίς μουσικές συνθέσεις τού κ. Χρήστου Χατζή στό 3ο Πρόγραμμα τής ΕΡΤ καί πρέπει νά πώ ότι εντυπωσιάστηκα, συγκινήθηκα καί πρό πάντων ευχαριστήθηκα που ένας ακόμη Βολιώτης καί Έλληνας έχει κάνει τεράστια καριέρα στό εξωτερικό καί μάλιστα μέ τόσο ευαίσθητα θέματα, όπως τά προβλήματα τών αυτοχθόνων τής Βορείου Αμερικής! Τά θερμά μου συγχαρητήρια καί τίς ευχές μου γιά υγεία, έμπνευση, ευαισθησία καί πρωτιές!!!


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ